Навіщо Путін прискорює визнання незалежності "Л-ДНР"

Синхронні заяви "очільників" "Л-ДНР" і прес-секретаря Путіна про те, що в середу почнеться "націоналізація" наших підприємств на окупованих територіях, — це не просто блеф

Вадим Денисенко
політолог
Навіщо Путін прискорює визнання незалежн…

Росіяни прискорюють процеси і поспішають. Отже, куди і для чого вони поспішають.

Причина блокади

Причин блокади було дві. Перша причина - політична. Вона полягала і полягає в прискоренні можливої відставки уряду, а як результат можливе прискорення президентських виборів.

Друга причина - економічна, яка в свою чергу, має дві складові. Російська складова полягає в різкому погіршенні ситуації в металургії та енергетиці. Українська - в можливому дерибані імперії Ахметова. У нас ще попереду заяви про націоналізацію Донбас- і Західенерго, суди по низці комбінатів, які не так приватизовувалися і т.д.

Більш локальні історії, як то використання мазуту замість вугілля чи щось подібне - це історія про чайові, хороші, звичайно, але лише чайові, після великого банкету.

Гра росіян

Два тижні тому росіяни поставили ультиматум - націоналізація всіх підприємств в ОРДЛО до 31 березня, якщо ці підприємства не будуть зареєстровані в "Л-ДНР". Сьогодні росіяни почали прискорювати процеси. Чому? Можливо, вони блефували два тижні тому, хоча це дуже сумнівно. Більш логічна причина - готовність частини блокадників "здатися". Сьогоднішнім своїм рішенням вони ставлять виделку українській владі. Просити блокадників піти з постів означатиме, що влада злякалася, промовчати - означає нанести удар по економіці.

При цьому вже зрозуміло, що росіяни ухвалили рішення розпочати курс на економічну самостійність цих територій. В баштах Кремля перемогла модель створення такого собі Придністров'я, яке нібито зможе саме себе забезпечити. Станом на зараз це утопія - без захоплення Маріуполя і Сіверськодонецька, це фактично неможливо. Але хтось запропонував цей план, і в Кремлі його прийняли. Тому, можна не сумніватися, що росіяни почнуть націоналізацію наших підприємств. І найголовніше - завдяки тому, що ми самі себе заблокували.

До визнання "Л-ДНР" росіянам ще далеко. Але де-факто, вони почали новий етап політичного наступу, який крім видимого фронту, про який вище вже сказано, має поки невидиму частину. І ця частина - зупинка економічного росту (січень до січня 5,6%). Економічне зростання - це пенсії, інвестиції, робочі місця і т.д.

Зупинка низки заводів стане причиною зростання сепаратистських настроїв на Південному Сході. І це головна причина нинішніх заяв.

Що нам робити?

Ситуація із напівекономічної, фактично повністю перейшла виключно в політичне русло. Заява Пєскова, який підтримав сепаратистів, дозволяє нам грати більш відкрито і відверто.

Перш за все має зібратися парламент, який повинен дати політичну оцінку ситуації. По-друге, ми маємо чітко зрозуміти, що самі стали каталізаторами негативних економічних і соціальних процесів. Перевибори не стануть випусканням пару. Це треба розуміти, хоча вони стають все менш невідворотними. По-третє, треба зіграти в жорстку асиметричну гру. Націоналізація означатиме припинення виплат пенсій і соцдопомоги на неокуповані території. Націоналізація - це реальна фінансова і економічна стіна, включно з переміщенням фізосіб. Ми маємо підняти це питання вже сьогодні в рамках міжнародних форматів. По-п'яте, ми маємо виробити цілу низку економічних преференцій для постраждалих галузей. І нарешті, по-шосте, ми повинні будемо кинути всі гроші на вирішення питання газо-, водо-, та електропостачання для тих міст, які зав'язані на ЛДНР. Паралельно ми маємо пам'ятати про те, що кількість безробітних в цих регіонах різко виросте.

І останнє. Коли ми все це робитимемо, просто давайте подумаємо, хто заварив цю кашу і чи були інші варіанти.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme