Бої під Донецьком. Коли захоплення ДФС матиме зміст (КАРТА)

Історія із захопленням "неконтрольованими добровольцями" Донецької фільтрувальної станції показала можливий розвиток подій з прицілом на Ясинувату

Бої під Донецьком. Коли захоплення ДФС м…

Цікава і конспірологічна історія із нібито захопленням ДФС, 25-го лютого, нашими силами, а потім відходом звідти, навряд чи так швидко закінчиться.

Depo.ua раніше детально розписував, що відбувалося поблизу Донецької фільтрувальної станції. Якщо нагадати коротко - терористи язиком "заступника командувача оперативного командування "ДНР" Едуарда Басуріна заявили, що ЗСУ о 5 ранку суботи захопили ДФС і обстрілюють Ясинувату і Спартак з мінометів. Згодом штаб АТО спростував інформацію про мету захоплення - обстріли. Але промовчав про саме захоплення. В ЗМІ з'являлися версії. Росіяни писали про "Азов", українські ЗМІ про УДА (колишній ДУК "Правий сектор"). Самі добровольці не сильно коментували ситуацію, проте Depo.ua вдалося дізнатися від одного бійця, на умовах анонімності, що на ДФС зайшли "здичавілі добровольці", які діють самі по собі.

Варто нагадати, що історія із захопленням ДФС стала продовженням ситуації з обстрілами і зупинкою станції, про яку ми писали в 24-го лютого. Без води через це сиділа Авдіївка, частина Ясинуватої і Донецька. ОБСЄ ж щоразу нагадувала про небезпеку - на станції зберігається велика кількість хлору. Саме через цю небезпеку, по суті, ДФС і перебуває протягом війни у "сірій зоні", але її обстріли, знеструмлення і зупинки відбуваються регулярно з 2014-го року.

В чому логіка?

Зрозуміло, що навіть якби ЗСУ і взяли під власний контроль ДФС зараз, утримувати станцію без подальшого просування - ідея не зовсім хороша. Бо внаслідок боїв відбулося б руйнування станції і екологічна катастрофа, по-перше - через хлор, а по-друге - без води б залишилися не тільки окуповані населені пункти, але і наша Авдіївка. Тому без просування вперед і відкидання бойовиків із позицій на найближчій панівній висоті – териконі в 150 метрах на захід від Першого ставка та з ринку "Господарь" - захоплення ДФС не має змісту.

Даний наступ ЗСУ у випадку успішної операції дозволив би перекрити трасу "Донецьк-Горлівка", створити плацдарм для наступу на Ясинувату, а також позбавив би бойовиків на Ясинуватському блок-пості підтримки з флангу і майбутню втрату ЯБП при натиску ЗСУ.

Наразі ж відомо, що "здичавілі добровольці" покинули територію ДФС, проте із позицій поблизу станції (у лісі є опорник 39-го батальйону) ніхто не відходив. Навіть споруджується новий. Терористам це не подобається - вони продовжують скаржитися в ОБСЄ, мовляв, ЗСУ мають відійти на 1,5 км. Минулі скарги завершилися спробою наступу на наші позиції наприкінці січня. Тоді наша армія відбила його і бойовики з втратами (включаючи відомого командира 1-го батальйону 11-го полку терористів на прізвисько "Грек") відкотилися назад.

Яким буде подальший розвиток подій у даному районі - загадка. Цілком можливо, що ДФС продовжить залишатися у сірій зоні. Але тоді регулярні прильоти по станції забезпечені, оскільки перестрілки між бойовиками та ЗСУ триватимуть до того, поки наші сили не відкинуть терористів із позицій поблизу станції.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme