UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як у Вінниці весну закликали (ФОТО, ВІДЕО)

У світлиці обласного центру народної творчості відбувся майстер-клас з випікання весняних жайворонків

Як у Вінниці  весну закликали (ФОТО, ВІД…

У світлиці Вінницького центру народної творчості етномайстерня "Коло" показала вінничанам, як у давнину на Поділлі весну закликали і провела майстер-клас з випікання весняних жайворонків. Про це розповідає кореспондент Depo.Вінниця.

До дня весняного рівнодення у нас ще є трохи часу. Після нього, нарешті, дні збільшуватимуться, а ночі скорочуватимуться. Для наших пращурів святкування приходу весни були сповнені важливим сакральним змістом перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя. 9 березня (22 березня за новим стилем) за народним календарем святкували свято "Сороки", "Сорочини", "Сорок сороків" або "Жайворонки". За православною традицією, у цей день вшановується пам'ять 40 мучеників Севастійських. Свята сплелись в одне і вважалось, що у цей день сороки та інші пташки в'ють гнізда з 40 паличок. Від цього дня, нарешті, можна було весну офіційно зустрічати, зустрічаючи приліт перших жайворонків та куликів. Саме ці маленькі пташки несли з собою на крилах весну і відкривали шлях усім іншим птахам, які повертаються до нас з зимівлі в теплих краях. А щоб прискорити приліт пташок та наблизити прихід весни, випікали "жайворонків" з прісного дріжджового тіста. Потім діти бігли з ними на вулицю, співаючи веснянки. Вони підкидали "пташок" догори і ловили або ж садили на гілки якомога вище, або тримали на високих палицях, щоб ті були ближче до сонця. Форми цієї обрядової випічки були найрізноманітніші.

Членкині етномайстерні "Коло" вчили всіх охочих ліпити з тіста перших провісників весни – "жайворонків". Прийшли повчитись жінки та діти. Розпочали з розповідей про традиції свята: виявляється у нас, на Поділлі, пташечок пекли і на Різдво, і на весілля, і на Великдень. Найменшим учасника майстер-класу доручили замішати опару з борошна, дріжджів та цукру. Поки чекали на бродіння, почали майструвати обрядових пташечок з уже заготовленого тіста. Юлія Васюк, співачка і фольклористка, розповіла, що простий рецепт "жайворонків" дістався їй у спадок від прабабці Феодори Павлівни, що народилася 1922 року у селі Бондурівка Чечельницького району. Плели з тіста пташечок кожен по своєму, аби були крильця, хвостики та дзьобики. Прикрашали родзинками, перцем та гвоздикою. "Жайворонків" змастили збитим яйцем і поклали пекти. Доки пташки пеклися, учасники дійства співали обрядові пісні.

Пахощі з печі сповістили про готовність "жайворонків". Кожен учасник майстер-класу отримав власноруч зліплений символ весни.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme