На Росії звільнили з колонії активіста, який виступав проти війни на Донбасі

На Росії вийшов на свободу громадський активіст Ільдар Дадін, раніше засуджений на три роки колонії за порушення правил участі в пікетах

На Росії звільнили з колонії активіста,…

Біля виправної колонії №5 Алтайського краю в Рубцовську його зустрічала дружина Анастасія Зотова, сестра, активісти місцевого відділення партії "Яблуко", передає Depo.uaз посиланням на "Новую газету".

Нагадаємо, що в середу, 22 лютого, Верховний суд скасував вирок стосовно Дадіна і постановив звільнити його. Однак протягом декількох днів Дадіна не звільняли - в колонію, де він відбуває термін, не надійшли документи з суду. До вироку Дадін кілька разів був визнаний винним за адміністративними статтями про порушення правил проведення акцій протесту і непокору законній вимозі поліцейського. Його затримували за одиночні пікети на підтримку політв'язнів, Олексія Навального, проти війни на Донбасі, за пікет з плакатом Je suis Charlie на підтримку журналу Charlie Hebdo.

Наприкінці січня 2015 року, після закінчення терміну його чергового адміністративного арешту, щодо Дадіна порушили кримінальну справу за статтею 212.1 КК (неодноразове порушення порядку проведення мітингів). З лютого по грудень 2015 року Дадін перебував під домашнім арештом. 7 грудня Басманний суд засудив його до трьох років колонії загального режиму. У березні 2016 року Мосміськсуд зменшив термін позбавлення волі на півроку - до двох з половиною років.

У вересні 2016 року Дадін був етапований в колонію міста Сегежа в Карелії. 1 листопада преса опублікувала лист Дадіна своїй дружині про те, що співробітники колонії застосовують до нього тортури. Офіційна перевірка, втім, нічого не виявила.

10 лютого Конституційний суд Росії зажадав перегляду вироку опозиціонеру. І 22 лютого президія Верховного суду скасувала вирок і припинила кримінальну справу, бо на момент порушення кримінальної справи не всі судові рішення в адміністративних справах за порушення на пікетах не набули чинності.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme