UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Аваков: На найближчому засіданні Кабміну внесуть постанову про торгівлю з окупованими територіями

Питання необхідності врегулювати взаємовідносини товарообміну з окупованими територіями – це необхідність

Як зазначає Depo.ua, про це в інтерв'ю ТСН заявив голова МВС Арсен Аваков.

"Я ніколи не приховував своєї позиції в цьому питанні, неодноразово публічно висловлювався і в ці дні в тому числі. Питання необхідності врегулювати взаємовідносини товарообміну з окупованими територіями – це необхідність. Було відповідне рішення РНБО, щоб ми врегулювали це питання і надані відповідні доручення, і постанови Кабінету міністрів довго-довго готуються однією зі служб – Службою безпеки, і ще однієї зі служб Кабінету міністрів. Настільки довго, що в частини суспільства виникають до цього питання і деякі підозри", - зазначив міністр.

Додав, що за його даними, на найближчому засіданні Кабінету міністрів буде винесено проект постанови, який регулює цей товарообмін.

"Зараз більшість із цих товарообмінів регулюється спеціальною постановою Антитерористичного центру, що для деяких розумних, так скажімо в лапках, і дуже розумних підприємців є вторинним документом, який можна обходити", - сказав Аваков.

Додав, що товаропотік потрібнозаборонити в повному обсязі за винятком критичного імпорту.

"Ну, це буквально не імпорт, тому що окупована територія – це все ж українська територія. Але, будемо називати для простоти "критичний імпорт", який стосується тільки енергетичного вугілля, тільки продуктів і напівфабрикатів металургії для того, щоб заводи працювали. У зворотному боці має і може йти обладнання, не обладнання, а запчастини для ремонту шахтного добувного обладнання і шахтних ліфтів і, можливо, кріпильний матеріал. Тут я не великий фахівець. Ось ці чотири-п'ять позицій, які ми повинні вирішити. Все інше має бути заборонено. Це моя думка, як повинно бути", - акцентував міністр.

Нагадаємо, 15 лютого Кабінет Міністрів України запровадив надзвичайні заходи в енергосистемі України через блокування постачання антрацитового вугілля на українські ТЕЦ.

З 25 січня ветерани АТО і, зокрема, деякі нардепи Володимир Парасюк та Семен Семенченко, перекрили ділянку залізниці Луганськ - Попасна в рамках торгової блокади окупованих регіонів Донбасу. Внаслідок цього було заблоковано рух 12 поїздів із загальною кількістю 700 вагонів. Згодом у районі міста Попасна Луганської області невідомі порізали рейки.

За даними "Укрзалізниці", станом на 15 лютого через блокування руху поїздів на Донбасі Україна не отримала майже 240 тис. тонн енергетичного вугілля, а галузь зазнала 53,5 млн грн збитків.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, мешканці окупованого Донбасу активно вступають до російських терористичних військ, оскільки не хочуть залишилися без роботи внаслідок припинення поставок вугілля залізницею. Особливо інтенсивно агітаційну кампанію з вербування місцевого населення для проходження військової служби за різними військовими спеціальностями розгорнуто у містах Довжанськ, Ровеньки, Луганськ, Алчевськ та Кадіївка.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme