Великий піст: Про цигарки, пиво та інтим

Великий піст – це найдовший з багатоденних постів, встановлених церквою

Великий піст: Про цигарки, пиво та інтим…
Великий піст: Про цигарки, пиво та інтим

Про паління цигарок і вживання пива, про те, як поститись дітям і мандрівникам, а також про нюанси інтимного життя Depo.Львів розповів аспірант Київської православної богословської академії Тарас Сич.

- Свята Церква встановила Великий піст на згадку сорокаденного посту Спасителя в пустелі, перед Його виходом на проповідь. Великий піст – це час молитви і покаяння, коли кожен з нас повинен виблагати у Господа відпущення своїх гріхів і достойно причаститися святих Христових Таїн. Святитель Іоан Золотоуст говорить: "Хто молиться з постом - той має два крила, що легші самого вітру; він швидше вогню і вище землі; тому такий особливо є ворогом і воїном проти демонів, оскільки немає сильніше людини, що щиро молиться і постить".

Для того, щоб гідно провести час Великого посту, нам насамперед потрібно утримуватися від наших пристрастей. Для цього ми повинні тілесно дотримуватися посту: читати Священне Писання і повчання Святих отців, відвідувати богослужіння, приступати до Таїнств сповіді та причастя і не забувати робити добрі справи. "Чималий посник, – той, хто утримується від блуду, перелюбства і всякої нечистоти; чималий посник – той, хто утримується від гніву, люті, злоби і помсти… Чималий посник – той, хто наклав на язик свій утримання, не даючи йому можливості марнослів'я, лайки, наклепу, осуду, запопадливості, брехні і всякої злостивості" – повчає Святитель Тихон Задонський.

Під час Великого посту нам потрібно особливо звернути увагу на свій спосіб життя. Це є благодатний час для роздумів над своїми вчинками.

Чому напередодні посту важливо просити один у одного пробачення?

- Перед початком Великого посту Церква встановила для нас особливий день – прощену неділю. Чому ж ця неділя називається прощеною? А тому що перед початком будь-якої справи християнам потрібно примиритися з ближніми. Євангелія говорить нам так: "Якщо ти принесеш дар твій до жертовника, і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником, і піди спочатку примирись з братом, і тоді прийди і принеси твій дар". І в іншому місці говорить Ісус Христос так: "Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам провин ваших".

Під час Великого посту всі ми приходимо до Церкви, і просимо Господа, щоб він простив нам наші гріхи, а як же Господь може почути наші молитви, якщо ми самі не можемо когось простити. Святитель Іоан Золотоустий повчаючи нас про піст вказував, що піст полягає не лише у стриманні від їжі, а перш за все в покаянні, в добрих справах та прощенні ближніх. "Яка користь утримуватися від їжі і злословити ближнього", – говорить святитель. Про важливість прощення ми бачимо у притчі про боржника, де цар, якому боржник був винен дуже багато, простив все, а боржник не зміг простити своєму ближньому. За це він був покараний царем і кинутий в темницю. Тому, як ми бачимо з цього прикладу, для прощення потрібно не так і багато.

Чому перша седмиця Великого посту вважається особливо суворою?

- Це пов'язано з тим, що християни входять у піст з великим благоговінням і сльозами покаяння. "Через те, що ми не постили, – говорить святитель Василій Великий, нас прогнано з раю. Чинімо, отже, піст, щоб до раю знов повернутися! Хіба не бачиш, що Лазар через піст увійшов до раю?.."

Весь перший тиждень посту проникнутий особливими богослужіннями, де нам нагадується наше падіння перед Богом і неміч. Особливим піснеспівом є великий покаянний канон Андрія Критського, де виражено стан душі грішника, що кається.

Як правильно постувати дітям?

- Найперше це залежить від віку дітей, проте великим прикладом для постування дітей є їхні батьки. Для дітей постом може бути не відмова від сокоромної їжі, а, наприклад, не дивитися розважальні програми, фільми, відмова від комп'ютерних ігор, а натомість допомогти батькам, не перечити їм, переступити через своє "я". Дітям у всьому потрібно показувати приклад: тато чи мама, прийшовши з роботи, не сіли дивитись телевізор, а цікавляться справами дитини, читають з нею різні притчі чи повчальні історії. Ходити разом з дітьми на богослужіння, і тоді дітям буде краще зрозуміти сутність посту.

Як ставиться Церква до інтимної близькості подружжя у період посту?

- Під час посту потрібно утримуватися від будь яких плотських втіх. Це вже буде вважатися постом, бо є стриманням тілесної насолоди. Святитель Іоан Золотоустий говорить так: "Батько посту – це закон Божий. Мати його – стриманість… яка користь буде людям коли не впивалися вином, а п'яніли злою похіттю. Проводячи весь день без їжі, перебували на сороміцьких видовищах… Яка користь з посту, коли ти позбавляєш тіло дозволеної законом їжі, а душі даєш протизаконну поживу".

Чи можна під час пості палити цигарки?

- Ні! Тому, що це є пристрасть, а ми під час посту намагаємося себе стримувати від злого. І саме піст і молитва допоможуть полишити цю шкідливу звичку.

Історики стверджують, що вперше варити пиво почали монахи. Робили це для того, щоб вживати його під час посту. Чи правда, що під час посту можна вживати пиво?

- Якщо взяти для прикладу сучасне монашество на Святій горі Афон, то вони у піст не лише не вживають вина чи пива, а якомога більше утримуються від їжі, що слугує засобом для боротьби з пристрастями.

Звичай вживання вина у їжу походить з Єрусалимського уставу, де Церква дозволяє у деякі дні вживання вина, розведеного водою. Але в деяких регіонах, де вино було надто дорогим, Церква дозволяла випити трішки пива для того, щоб не впадати під час посту в смуток.

Монахи зі Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря під час посту не вживають ні вина, ні пива.

Існує думка, що людям, які подорожують, дозволяється не дотримуватися посту. Чи правда це?

- В давнину люди подорожували пішки, кіньми чи кораблем, і для цього витрачали багато сили, тому таким людям дозволялося послаблення в пості. У наш час такої необхідності нема, тому це залишається за вибором кожної людини окремо і рекомендацією її духівника, бо, як говорив апостол Павло у Посланні до коринфян: "Їжа не наближає нас до Бога: бо, чи їмо ми, нiчого не здобуваємо; чи не їмо, нiчого не втрачаємо.."

Як правильно повестися, якщо під час посту запросили на святкування дня народження, а на столі не скоромні страви і грає гучна весела музика?

- Найкраще не йти на таке святкування, але якщо так сталося, то тоді з'їжте те, що вважаєте за потрібне, а танців й веселощів намагайтеся уникати.

Що Ви порадили б тим, хто вирішив постувати вперше?

- Насамперед хочеться сказати такі слова: "Царство Боже силою береться". Але перед тим, як постувати, сходіть до священика, щоб він вам порадив, як краще провести цей піст, тому що це справа кожного особиста, і не кожен зможе з першого разу стримати себе цілий піст. Але ми повинні пам'ятати слова Іоана Золотоустого: "Хто потрудився постом, нехай отримає нагороду тепер. Хто від ранньої години став до праці, нехай одержить сьогодні справедливу плату. Хто по дев'ятій годині прийшов, нехай святкує з подякою. Хто по дванадцятій годині прибув, нехай не тривожиться, бо втрати ні в чому не матиме він. А хто не встиг і на третю годину, нехай приступить без вагання. І хто прибув лише на п'яту годину, нехай не боїться спізнення. Бо Милосердний Владика. Він приймає останнього, як і першого. Він заспокоює однаково, чи хто спізнився, чи хто працює від ранку. І останнього милує; і про першого дбає; і тому дає, і цього обдаровує".

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme