UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Що розтлумачувала очільниця МОЗу в Запоріжжі: ТОП-9 тез про медичну реформу

Про реформи, що змінять медицину найближчим часом, говорила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час візиту до Запоріжжя вчора, 24 лютого

Що розтлумачувала очільниця МОЗу в Запор…

За переконаннями Уляни Супрун, процес реформування – важкий. Але без кардинальних змін Україна не вийде на рівень світових стандартів з надання медичної допомоги. Портал Depo.Запоріжжя зібрав дев'ять тез від очільниці МОЗу, що здалися нам важливими.

1. "Це є тривалий процес"

Реформа в медицині не відбудуться вмить, як би того комусь хотілося. "Це є тривалий процес. Завжди говорили, що реформа буде завтра, що це можна швидко зробити. Але це не буде завтра. А буде за кілька років", - наголошує Супрун. За її словами, нині розпочатий процес реформування набуде певних результатів не раніше, аніж років через п'ять.

2. "Реформи відкриті для обговорення"

Реформи, які чекають на медиків та пацієнтів, відкриті для обговорення на сайті МОЗу. Крім того, пані міністр та її заступники постійно їздять по Україні, роз'яснюють суть змін. "Ми не сидимо у Києві. Ми їздимо. Спілкуємося з медспільнотою, бо вона буде втілювати ці реформи в регіонах", - каже Супрун.

3. "Ми ставимо пацієнта в центрі уваги"

Поки що з держбюджету фінансуються медичні заклади, відповідно до кількості мешканців. З впровадженням держстрахування кошти будуть нараховуватися на пацієнтів. "Ми ставимо пацієнта в центрі уваги. До якого лікаря йде пацієнт, до того лікаря йде і фінансування. Тобто, пацієнт вбирає, кому будуть переказані кошти, передбачені державою на його лікування. Отже, лікарі будуть звертати більше уваги на пацієнта. І це важливо", - зазначає Супрун.

4. "Швидка допомога - не таксі"

Реформа кардинально змінить екстремальну медицину. Будуть запроваджені кол-центри, що надаватимуть, зокрема, консультації телефоном. Це значно знизить кількість виїздів за хибними викликами, а також припинить практику, коли "швидку" використовують як таксі, що має довезти до лікарні. "Швидка допомога - не таксі", - зауважує Супрун. Безпідставно набирати "103" люди не стануть, коли матимуть сімейного лікаря, що турбуватиметься про стан здоров'я своїх пацієнтів та опікуватиметься профілактикою захворювань. Іноді буде достатньо проконсультуватися з ним телефоном, що поширено у світовій практиці. А в разі потреби - записатися на прийом і прийти в назначений час.

5. "Комунікація: лікар - пацієнт"

Пацієнти укладатимуть угоди з сімейними лікарями, які ними опікуватимуться. При цьому лікар може розірвати угоду, якщо пацієнт не виконує його рекомендацій. Отже пацієнт, скоріше, їх дослухуватиметься. І не лише у лікуванні, а й у профілактиці захворювань. Зокрема, буде зацікавлений у тому, щоб позбавитися шкідливих звичок, що впливають на стан його здоров'я, адже послуги сімейного лікаря оплачуватиме зі своєї кишені.

6. "Перший на місці події"

За планами реформ, карета швидкої допомоги має доїхати до хворого за 8 хвилин, причому, як у місті, так і селі. Але першу медичну допомогу постраждалому в наслідок пригоди и надзвичайної ситуації мають надати поліцейські або пожежники. "Це є базовий шестиденний курс, що називається: "Перший на місці події" - як рятувати і підтримати життя постраждалому, поки не приїде швидка допомога. Цей курс передбачений і для пожежників-волонтерів із сіл та маленьких містечок, де немає спеціалізованих рятувальних служб", - каже Супрун.

7. Парамедиків вчитимуть чотири роки

Бригаду швидкої допомоги складатимуть: парамедик, медсестра та медтехнік. На парамедика треба буде вчитися три роки, а потім ще рік практики, щоб отримати атестацію. Обов'язкова переатестація - кожні два роки. Також спеціальний медичний курс опановуватимуть й водії швидкої. У новій системі їх називатимуть медтехніками.

8. Електронна система охорони здоров'я - запорука змін

"Електронна система охорони здоров'я, що буде запроваджена, передбачає і реєстр пацієнтів, і реєстр лікарів. Я думаю, це один із антикорупційних складових, який мінятиме систему", - вважає Супрун.

9. Створення госпітальних округів сприятиме ефективному використанню коштів на медицину

"Створення госпітальних округів мають адміністративно зорганізувати мережу: і лікарень, і амбулаторної допомоги. Це не буде так, як зараз, коли витрачається багато коштів на підтримання застарілої інфраструктури, замість того, щоб більш ефективно їх використовувати. Це будуть лікарні інтенсивного лікування першого та другого рівнів, що 24 години на добу і сім днів на тиждень надаватимуть допомогу. А ті лікарні, що не будуть мати такого навантаження, можна бути перетворити або у реабілітаційний центр, або центр паліативної допомоги, або навіть у притулки для безхатьків. Нам належить ефективно використовувати кошти бюджету", - вважає Супрун.

Нагадаємо, виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вчора, 24 лютого, провела низку зустрічей із медичною спільнотою Запоріжжя та підбила їхні підсумки на імпровізованій прес-конференції.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme