Метеозалежність: Як зустріти весну здоровим

Навесні сильно збільшується ризик гіпертонічних кризів та інсультів

Метеозалежність: Як зустріти весну здоро…

Головний біль, "стрибки" артеріального тиску та загальна слабкість є такими ж вісниками весни для метеозалежних людей, як і спів птахів чи потепління. Коли погода змінюється, лікарні наповнюються гіпертоніками та гіпотоніками, які важко переживають примхи погоди. Однак, не всі йдуть до лікарні, дехто "терпить" вдома чи на роботі. Що ж робити, коли погода "затискає у своїх обіймах".

За словами головного лікаря Сумської районної лікарні Володимира Поцелуєва, у нашому регіоні дійсно високий відсоток метеозалежних жителів. Здебільшого, це жінки у віці 50 років і більше, однак останнім часом більшає молодих людей, які страждають від коливання артеріального тиску. Частіше це ті пацієнти, що мають в анамнезі діагноз нейроциркулярна дистонія. Вони ж потрапляють в зону ризику і під час магнітних бурь. "У зв'язку зі змінами атмосферного тиску, перепадами температури, змінами вмісту кисню та озону в повітрі, вологістю – все це дійсно впливає на наш стан", – говорить Володимир Поцелуєв.

Коли осінь переходить в зиму, або ж зима – в весну, частішають випадки гіпертонічних кризів та інсультів. Вісниками цих недуг можуть бути такі ознаки: втомлюваність, головний біль, важкість в потилиці, відчуття сильного серцебиття, дискомфорт у ділянці серця, коливання артеріального тиску.

Чи не найбільше від коливань погодних умов страждають гіпертоніки - люди з підвищеним кров'яним тиском. У Володимира Поцелуєва є низка порад як пережити такі періоди.

Напередодні різких перепадів атмосферного тиску не займайтесь важкою фізичною працею. Водночас потрібно більш дисципліновано виконувати рекомендації лікаря та вчасно приймати ліки.

Також для заспокоєння нервової системи можна приймати настоянку валеріани або пустинника. А щоб попередити спазм судин, не треба поспіхом виходити на вулицю - аби уникнути різкої зміни температурного режиму. За необхідності вийти, перед тим варто відкрити вікно або вийти на балкон і кілька хвилин подихати свіжим повітрям.

Для гіпотоніків (у кого артеріальний тиск занижений), рекомендації дещо інші. Зранку таким людям обов'язково треба зробити зарядку. Ще краще - зайнятись обливанням. Взагалі потрібно більше рухатись. З препаратів можна приймати по 20 капель елеутерокока, або інших тонізуючих настоянок (женьшеню, півонії). Зранку не завадить кава або чорний чай. При собі ж варто постійно мати чорний шоколад.

Як подолати головний біль

Відомо, що не можна довго терпіти головний біль, адже це негативно відображається на тонусі судин. Можна прийняти анальгетики, але після – звернутися до лікаря, щоб виявити причину головного болю. Частий головний біль не можна постійно "гасити" знеболюючим.

Чого точно не варто робити, якщо головний біль не проходить? Лікар радить не пити каву, бо частою причиною головного болю є підвищений артеріальний тиск. А цей напій, як всім відомо, підвищує артеріальний тиск.

Для того ж, щоб ні анальгін, ні валеріанка вам не знадобилися, а серце і судини були здоровими, треба, насамперед, дотримуватись раціонального харчування (в деяких випадках навіть дієти), відмовитись від паління та вживання алкоголю, дотримуватись режиму праці та відпочинку, уникати психоемоційних перевантажень, більше рухатися і слідкувати за своєю вагою. Тим більше, що незабаром літо і турботу про власне здоров'я цілком доцільно поєднати з підготовкою до пляжного сезону.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Суми

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme