Україна входить у ТОП-5 країн за поширенням мультирезистентного туберкульозу

Україна входить до п'ятірки країн світу з найвищими показниками поширення мультирезистентного туберкульозу

Про це на прес-конференції заявила начальник відділу профілактики та лікування туберкульозу "Центр громадського здоров'я" Міністерства охорони здоров'я Яна Терлеєва, передає Depo.ua з посиланням на УНІАН.

За її словами, щороку в Україні виявляють понад 8 тис. хворих на мультирезистентний туберкульоз.

"За даними 2014 року виявлено, що серед нових хворих на туберкульоз у щоп'ятому випадку спостерігається стійкість до протитуберкульозних препаратів. У хворих, які повторно залучаються до протитуберкульозного лікування – у щодругого виявлено мультирезистентну форму туберкульозу. Друга проблема – результати лікування й на чутливий, і на мультирезистентний туберкульоз залишаються одними з найнижчих у світі. Однією з причин цього є звичайна практика госпіталізації пацієнтів у протитуберкульозні стаціонари, більшість із яких не відповідає жодній вимозі інфекційного контролю", – сказала Терлеєва.

Вона зазначила, що на сьогодні доведено, що пацієнти без бактеріовиділення "абсолютно спокійно можуть лікуватися в амбулаторних умовах".

За словами в. о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ Наталії Півень, туберкульоз – це не лише медична, а й соціальна проблема, особливо якщо йдеться про мультирезистентний туберкульоз.

"Сьогодні в Україні тягар мультирезистентного туберкульозу з 2009 року збільшився вдвічі. Ця проблема для МОЗ викликає особливе занепокоєння, проблема лікування таких хворих, оскільки доступність та достатність ліків для хворих саме такої форми туберкульозу є обмеженою. Також ми стурбовані причинами розвитку мультирезистентного туберкульозу. Насамперед, через неналежну організацію лікування хворих на туберкульоз. Такі пацієнти госпіталізуються в протитуберкульозні диспансери. Стандарти лікування потребують того, щоб 70 днів пацієнт перебував на госпіталізації. Їй підлягають понад 70% пацієнтів", – сказала Півень.

Вона наголосила, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та міжнародні експерти рекомендують Україні переорієнтовуватися на нові підходи, які базуються на доказовій медицині, зокрема, на лікування хворих із туберкульозом в амбулаторних умовах.

Нагадаємо, Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу. У нашій країні виліковуються лише 71% нових випадків та 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу. За оціночними даними експертів ВООЗ, у 2015 році близько 23% хворих на ТБ в Україні взагалі не було виявлено. Поширеність усіх форм активного ТБ у 2015 році склала майже 85 осіб на кожні 100 тисяч населення.

Довідка: Мультирезистентний туберкульоз або МР ТБ є формою туберкульозу, що резистентна до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. Цими препаратами є ізоніазид та рифампіцин. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme