Справу російського політв'язня, який втік в Україну, розпочав розглядати Євросуд

Європейський суд з прав людини розпочав комунікацію за скаргою краснодарського правозахисника, доктора політичних наук Михайла Савви

Справу російського політв'язня, яки…

Як передає Depo.Кубань із посиланням на "Голос Кубані", про це громадський і політичний діяч повідомляє на своїй сторінці в "Фейсбук".

"Європейський суд з прав людини комунікував мою скаргу на незаконний вирок Першотравневого суду Краснодара. Це сталося досить швидко для ЄСПЛ - скарга була подана менше 3 років тому. Тепер Верховний суд РФ повинен скасувати вирок і апеляційне рішення крайового суду і направити справу на новий розгляд в той же Першотравневий суд", - пише Савва.

За словами правозахисника, уряд Росії до кінця березня має направити в ЄСПЛ свої коментарі з приводу вироку.

Довідка Depo.Кубань. Михайло Савва - російський політолог, громадський і політичний діяч. Доктор політичних наук, професор Кубанського державного університету. Був заарештований ФСБ у квітні 2013 року після того, як розкритикував дії правоохоронців, котрі перевіряли некомерційні організації на півдні Росії.

Понад сім місяців професор пробув у СІЗО. Процес над Саввою отримав великий резонанс: за нього заступилася міжнародна правозахисна організація Human Right Watch, а також Рада з прав людини при президенті.

Завдяки клопотанню голови ради Михайла Федотова в 2013 році правозахисника звільнили з-під варти і на час очікування вироку перевели під домашній арешт.

У квітні 2014 року він був засуджений до трьох років колонії умовно за те, що нібито привласнив гроші, виділені очолюваній ним організації "Південний регіональний ресурсний центр" на проведення соціологічного дослідження.

У лютому 2015 року Савва покинув Росію. У листопаді того ж року правозахиснику висунули нове звинувачення за статтею "шахрайство". У жовтні 2016 року стало відомо, що Савва отримав політичний притулок в Україні.

Адвокати Савви, а також представники російських і міжнародних правозахисних організацій вважають, що його кримінальне переслідування пов'язане з тим, що він критикував відомства, які в Краснодарському краї перевіряли некомерційні організації навесні 2013 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кубань

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme