Повзучий наступ. Де активізувались бойові дії на Донбасі (КАРТА)

Після кількаденного затишшя у зоні проведення АТО знову стало гаряче, причому, майже по всій лінії розмежування

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Повзучий наступ. Де активізувались бойов…

Depo.ua продовжує слідкувати за подіями у зоні проведення антитерористичної операції. Сьогодні ми проаналізуємо ситуацію з бойовими діями по всій лінії фронту за останні кілька днів. Отож, з півночі на південь:

Траса "Бахмутка"

Для початку давайте пригадаємо, що траса "Бахмутка" – це неофіційна місцева назва траси Т 1303 Лисичанськ – Луганськ, яка є найбільшою транспортною артерією частини Луганської області, обмеженої річками Сіверський Донець та Луганка. Ця ділянка має протяжність з заходу на схід більше сотні кілометрів і містить десятки населених пунктів та блок-постів.

Ще 21 лютого надходили повідомлення, про стрілецько-мінометні бої на цій ділянці фронту, однак точні координати їх так і не вдалося з'ясувати, хоч є підозри на Калинове. Потім настало певне затишшя тривалістю в добу, і 23 лютого, тобто вчора, бої розгорілись з новою силою.

За повідомленнями "ЗМІ" терористів, близько 10:48 годин за місцевим часом були обстріляні українською реактивною артилерією позиції бойовиків і російських найманців в районі Трьохізбенки, поблизу села Красний Лиман. Тут важливо відмітити, що навіть терористи визнають той факт, що ЗСУ обстрілюють військові об'єкти, а не мирні поселення.

Трохи згодом, близько 11:00 за місцевим часом, пішли скарги від бойовиків на арт обстріл в районі Первомайськ – Кадіївка (Стаханов) – Брянка. Що характерно, і тут терористи пишуть, що (цитата): "прильоти по житловому масиву не зафіксовані". Можна порівняти з тим, що робиться в Авдіївці.

А після обіду стало гаряче в районі Калинового, де після реактивного обстрілу позицій бойовиків зав'язався бій з використанням мінометів і стрілецького озброєння. Судячи з того, що терористи запросили втручання ОБСЄ, наші захисники добряче їм залили сала за шкіру.

Ну а офіційна позиція української сторони відсутня, що вже стало традицією під час наших наступальних операцій.

Світлодарська дуга

Події на Світлодарській дузі досить детально описав Андрій Коваленко у окремому матеріалі., тому нема сенсу зупинятись на них окремо.

Горлівка

Так історично склалося, що Горлівка опинилась на куті лінії розмежування і одразу з двох боків оточена українськими військами – з заходу і з півночі. А на північному сході від міста знаходиться ще одна вічногаряча точка зони АТО – поселення Зайцеве. Ось там і відбувались основні події останніх днів.

За повідомленнями з різних джерел, 22 лютого майже весь день велись локальні бої в районі Зайцевого і на півночі Горлівки, які продовжились зранку наступного дня вже з використанням важкої артилерії з обох боків.

Донецьк

Ще 21 лютого в районі Ясинуватського блокпосту (ЯБП) зав'язався бій між ЗСУ і бандформуваннями терористів. Наступного дня внаслідок спецоперації української ДРГ під Ясинуватою майже на всій території "ДНР" зник інтернет і мобільний зв'язок провайдера "Lifecell".

Ведуться бої також навколо Донецької фільтрувальної станції. Повідомляється, що вчора вранці, 23 лютого, вона потрапила під обстріл, внаслідок чого отримала пошкодження будівлі фільтрів. Самі фільтри при цьому не постраждали і станція продовжує працювати, однак руйнувань зазнав дах даної будівлі.

Однак, найзапекліші бої тривали все ж таки довкола ЯБП, який став стратегічним опорним пунктом для обох сторін. Українським військам потрібно захопити його для подальшого просування на схід, а бойовикам життєво необхідно його втримати, щоб не допустити цього самого просування.

Окрім цього стрілецько-мінометні бої з певною періодичністю відбуваються і безпосередньо на території Донецька. Зокрема, у Петровському районі відбулось зіткнення в ніч з 21 на 22 лютого, які сумарно тривали аж до ранку наступної доби.

Але найзапекліший бій у цьому районі відбувся в ніч з 22 на 23 лютого на ділянці ДАП – Спартак – ЯБП. В процесі бою тут були задіяні не лише стрілецька зброя та міномети, але й артилерія і навіть бронетехніка.

Докучаєвськ

А ось в районі Докучаєвська останніми днями було відносно тихо. Окремі бої спостерігались в районі Оленівки, що на північ від міста, але такої системності, як на інших ділянках фронту, вони не носили.

Приазов'я

Маріупольський напрямок традиційно вважається одним з найгарячіших, однак і тут нашим бійцям вдалося змінити розклад сил так, що події з цього району потрапляють у ЗМІ не в контексті Маріуполя, а в контексті Пікузів (Комінтернового) чи Новоазовська.

Власне, бої у Новоазовському районі поблизу селищ Пікузи (Комінтернове) і Саханка відбуваються майже безперервно, навіть незважаючи на ротацію з боку ЗСУ. До речі, подейкують, що на цій ділянці фронту вона вже завершилась.

Отож, бойові зіткнення із застосуванням мінометів та стрілецької зброї були зафіксовані тут і 21-го лютого, і 22-го, і навіть 23-го. Найбільш запеклий з них відбувся все ж таки у середу, 22-го лютого, внаслідок чкого у Пікузах частково пропало електрика, а також було перебито газопровід.

Ось приблизно так виглядав "повзучий наступ" ЗСУ на фоні ротації протягом цього тижня. Звісно, це інформація не про всі події з лінії фронту, тому що багато чого тримається у таємниці, з відомих причин. Але й та що є, дозволяє робити певні висновки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme