Бої під Авдіївкою. Де ЗСУ можуть відкинути терористів від ДФС (КАРТА)

Донецька фільтрувальна станція вже вкотре обстріляна внаслідок боїв між ЗСУ та терористами. Із ситуації колись таки доведеться виходити

Бої під Авдіївкою. Де ЗСУ можуть відкину…

Дві доби ДФС, яка знаходиться в "сірій зоні", перебувала під обстрілами, 8 снарядів розірвалися на території підприємства. За повідомленнями "Води Донбасу", боєприпаси потрапили в резервуар №1, в склад хлору. Був перебитий хлоропровод і пошкоджено покрівлю.

Зафіксовано два попадання в резервуари чистої води, снаряди впали біля адміністративно-побутового корпусу та будівлі фільтрів, крім того, осколками посічена будівля фільтрів і пошкоджені віконні перекриття (плити OSB), покрівля будівлі фільтрів. У таких умовах ДФС припинила роботу, людей там немає і на роботу вони не збираються виходити - Авдіївка знову без води. Також є проблеми із водою в окупованих Ясинуватій та Донецьку.

Ситуація із ДФС, в цілому, звична. За три роки війни вже важко порахувати, скільки було прильотів по ній та зупинок роботи станції. Їх було багато і в певній мірі відбувалися регулярно. Лише з кінця січня та у лютому цього року були справді три важкі ситуації із обстрілами і боями поблизу ДФС.

Наприкінці січня відбулася спроба бойовиків відкинути позиції ЗСУ, які розташовувалися за 200 метрів від ДФС. Спочатку терористи намагалися протиснути відведення наших військ на 1,5 км від станції через ОБСЄ. А коли не вийшло, 29-го січня розпочали наступ, внаслідок якого зазнали великих втрат, в тому числі був убитий бойовик, "Командир 1-го батальйону 11 полку" Іван Андрійович, більш відомий як "Грек".

Бої кінця січня - початку лютого під Авдіївкою завершилися для терористів невдало. ЗСУ зайняли ряд позицій, в тому числі 39-й батальйон облаштував опорник у лісі, поблизу дороги на Ясинувату та Донецької фільтрувальної станції. Бойовики регулярно намагаються вибити ЗСУ із займаних позицій, обстріли з 82-мм і 120-мм мінометів, стрілецької зброї, кулеметів ведуться із району ринку "Господарь" і терикону за Першим ставком. Також певна активність спостерігається в районі Крутої Балки.

Днями внаслідок чергових обстрілів ДФС була знеструмлена, і ось сьогодні знову її робота припинена. Варто нагадати, що велику загрозу представляють контейнери з хлором, пошкодження яких внаслідок боїв може призвести до гуманітарної катастрофи.

Саме через це перед українською стороною найближчим часом таки постане завдання вирішити проблему в районі ДФС. З однієї сторони, можна наполягати на демілітаризації навколо ДФС, про що вже говорить голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський. Але в умовах, коли протилежна сторона не дотримується домовленостей, йти на такий варіант ризиковано. Оскільки, він змусить також відійти подалі від ДФС нашу армію, що збільшить ризики взяття бойовиками станції під контроль.

З іншої сторони - є військовий варіант вирішення ситуації. Для цього ЗСУ мають розпочати наступ у даному районі із захопленням ворожих позицій на найближчій панівній висоті - териконі в 150 метрах на захід від Першого ставка. Також потрібно вибити терористів з ринку "Господарь". Це дасть змогу перекрити трасу Донецьк - Горлівка, відсунути терористів подалі. Цілком можливим є паралельний наступ у районі Ясинуватського блок-посту, який може стати плацдармом для відрізання Ясинуватої і Каштанового від Донецька.

Можливий і третій варіант - залишити все як є, але ДФС і надалі буде піддаватися обстрілам, а Авдіївка сидітиме без води.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme