Як декомунізували вулиці у Києві та області

Після вступу в силу Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання

Як декомунізували вулиці у Києві та обла…

За рік на "Яндекс.Картах" у зв'язку з декомунізацією було перейменовано близько 1000 вулиць Київської області (включно із Києвом), повідомляє Depo.Київ.

В першу чергу на Київщині перейменовували вулиці Леніна і всі види "жовтневих" (Жовтнева; 10, 20, 40, 50 років Жовтня тощо).

Ось яких назв зникло з карти регіону найбільше:

1. Леніна – 55

2. Жовтнева/Жовтня – 41

3. Чапаєва – 34

4. Комсомольська – 27

5. Щорса – 26

Тим не менш, на ній дотепер можна знайти сотні радянських назв. Наприклад:

1. Леніна – 270

2. Жовтнева/Жовтня – 160

3. Щорса – 122

4. Радянська – 119

5. Чапаєва – 105

Також, за даними "Яндекса", в Київській області з'явилося близько 30 вулиць, названих на честь церковних свят чи святих, наприклад Святомиколаївська, Троїцька і Преображенська. Стільки ж "смачних": Виноградна, Медова, Цукрова тощо.

Майже так само часто вулицями давали назви, що відображають події новітньої історії країни: вулиці Небесної Сотні, Героїв Майдану, Добровольчих Батальйонів та інші (20 нових).

Інколи під перейменування потрапляла чи не єдина вулиця в селі. Наприклад, колишня вулиця Петровського у селі Федорівка стала вулицею Миру.

Часом вулицями намагалися підібрати "зручні" назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Приміром, у Любарцях вулицю Червона Зірка перейменували в Зоряну, а у Фастові вулиця Василя Боженка стала вулицею Олександра Боженка.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme