У Харкові юристи врятували іноземця від "розправи" на батьківщині

Харківські юристи домоглися скасування судової постанови про видворення іноземця з України

У Харкові юристи врятували іноземця від…

Як повідомили кореспонденту Depo.Харків у прес-службі "Харківської правозахисної групи", у 2014 році громадянин Таджикистану виїхав до Москви для працевлаштування. Там він приєднався до неурядової організації "Група 24", яка займалася "інформуванням громадян Таджикистану про можливості реалізувати їхні конституційні права, зокрема, права на вираження поглядів та мирні зібрання".

"Організація також долучалась до організації мирних акцій протесту, спрямованих на ненасильницьку зміну чинної влади в Таджикистані. Через таку позицію та діяльність 9 жовтня 2014 року "Групу 24" було визнано Верховним судом Таджикистану екстремістською та незаконною організацією. Після цього розпочалось кримінальне переслідування всіх, хто належав до "Групи 24", такі переслідування відбувались як в Таджикистані, так і на Росії", - сказано в повідомленні.

У зв'язку з цим на початку 2015 року чоловік вирішив переїхати в Україну.

14 липня 2016 року його затримали в Харкові через відсутність належних документів, після чого до 22 липня тримали в слідчому ізоляторі, звідки, після ухвали суду, перемістили до пункту тимчасового тримання іноземців.

"Текст постанови суду чоловік впродовж п'яти місяців так і не отримав, через що був позбавлений можливості оскаржити її", - зазначили в групі.

Юристи оскаржили постанову в грудні 2016 року, заявивши клопотання про поновлення строків на оскарження. Апеляційний суд клопотання задовольнив та відкрив апеляційне провадження.

22 лютого 2017 року колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу та скасувала постанову Дзержинського районного суду, якою було ухвалене рішення про видворення громадянина Таджикистану за межі України.

"Апеляційна скарга була мотивована тим, що судом першої інстанції належним чином не було встановлено існування ризиків жорстокого поводження, політичного переслідування чоловіка в разі його видворення, не було з'ясовано, чи було повідомлено йому зрозумілою йому мовою про порядок та підстави для звернення за захистом в Україні, не було роз'яснено його права та обов'язки зрозумілою мовою, перекладач, який був залучений в судовому засіданні, володів афганською мовою, але не володів таджицькою мовою", - зазначили правозахисники.

На даний час юристи намагаються звільнити іноземця з-під варти.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme