Рада зробила крок до скасування "закону Савченко" для вбивць та ґвалтівників

Сьогодні народні депутати України ухвалили за основу Закон "Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення

За відповідне рішення проголосували 235 парламентарів, передає Depo.ua.

"Запровадження правила про зарахування попереднього ув'язнення у строк покарання у виді позбавлення волі в розрахунку один день попереднього ув'язнення за один день позбавлення волі, крім випадків зарахування у разі вчинення злочинів невеликої та середньої тяжкості, дозволить забезпечити відповідність покарання вчиненим злочинам, мінімізує випадки повторного вчинення злочинів особами, які на підставі Закону № 838-VIII звільненні від відбування покарання, та, як наслідок, більш повно сприятиме виконанню завдання кримінального закону і суттєво зменшить соціальне невдоволення щодо зазначеної вище невідповідності", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Згідно з проектом закону, попереднє ув'язнення зараховується судом до строку покарання при засудженні до позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув'язнення за один день позбавлення волі, крім випадків, передбачених абзацом другим частини п'ятої цієї статті.

Зарахування судом строку попереднього ув'язнення у разі засудження до позбавлення волі за злочини невеликої та середньої тяжкості провадиться із розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі.

У разі засудження до позбавлення волі при сукупності злочинів, якщо хоча б один із злочинів є тяжким або особливо тяжким, попереднє ув'язнення зараховується судом до строку покарання при засудженні до позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув'язнення за один день позбавлення волі.

Таким чином була скасована норма, ухваленого у 2015 року так званого "закону Надії Савченко", за яким кожному ув'язненому 1 день утримання в СІЗО зараховувався за 2 дні в'язниці. Тепер на це можуть розраховувати засуджені за легкі та середньої тяжкості злочини.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme