Рада попередньо дозволила продовжити суд над Януковичем

Парламент ухвалив за основу законопроект, що продовжує терміни судочинства у справах про заочне засудження Віктора Януковича та його поплічників

За законопроект № 5610 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) проголосували 233 нардепи, передає Depo.ua.

Як зазначається у пояснювальній записці, поширеною є практика затягування кримінального провадження шляхом утворення штучних перешкод (ознайомлення з 5-10 аркушами провадження протягом одного дня, неявка сторони захисту для ознайомлення через завантаженість в інших процесах, виведення із робочого стану копіювальної техніки чи фотоапаратів тощо).

При цьому в разі зловживання захистом процесуальним правом органам досудового розслідування необхідно постійно звертатися з клопотаннями про продовження строку досудового розслідування, хоча підстави для цього де-факто відсутні, адже по суті досудове розслідування є вже завершеним. Це призводить до порушення розумних строків, невиправданого завантаження судів скаргами сторін чи клопотаннями про обмеження їх прав, насамперед щодо строку ознайомлення з матеріалами провадження.

Водночас не завжди чітко, в повному обсязі дотримуються вимоги закону щодо відкриття матеріалів кримінального провадження іншим учасникам кримінального процесу (потерпілому, цивільному позивачу та відповідачу, їх представникам) і на практиці часто зводяться до надсилання формальних повідомлень про завершення досудового розслідування та повідомлення про право на ознайомлення з матеріалами.

В пропонованому проект змін до КПК України в якому запропоновано встановити норму, відповідно до якої строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами провадження не зараховується до загального строку досудового розслідування.

Крім того, проект покликаний удосконалити положення кримінального процесу щодо строків тримання під вартою і досудового розслідування та підстав і порядку їх продовження.

Існуючий на сьогодні механізм перешкоджає забезпеченню повного та неупередженого розслідування кримінальних проваджень щодо вчинених тяжких та особливо тяжких злочинів, які з об'єктивних причин (складності, багатоепізодності, проведення експертиз тощо) не можуть бути завершені у визначені законодавством строки, що у свою чергу не забезпечує невідворотність покарання за вчинений злочин.

Також проектом пропонується унормувати питання обчислення строків досудового розслідування у разі об'єднання кримінальних проваджень.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme