Перестарались: На Вінниччині ветеринари примусили господарів забити здорових свиней

У двох тварин було банальне харчове отруєння, а решта взагалі були абсолютно здорові, але їх знищили як хворих на африканську чуму

Перестарались: На Вінниччині ветеринари…

У селі Вищеольчедаїв Мурованокуриловецького району, що на Вінниччині, ветеринари змусили власників підсобного господарства забити всіх своїх свиней через помилкову підозру на африканську чуму. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на Agrostory.

Підозра ветеринарів не підтвердилося: у двох тварин з господарства було банальне харчове отруєння, а решта взагалі були абсолютно здорові. Таким чином, 29 свиней знищили безпідставно.

Підсобне господарство з трьох десятків свиней було єдиним джерелом доходу для сім'ї з п'яти осіб. Кілька днів тому одна свиня захворіла.

"Вона перестала їсти. Затемпературила. Захворіли і вісім її місячних поросят. Мій чоловік сам намагався їх лікувати, проте до вечора зрозуміли, що результату немає. Вирішили викликати фахівців з району", - розповідає власниця домашнього господарства Оксана Маруняк.

Вранці одне порося вже загинуло. У цей час приїхали одразу три ветеринари з Мурованокуриловецької районної ветлікарні.

"Вони провели візуальний огляд тварин і сказали, що мають підозру на чуму. Взяли матеріали на аналіз. Свиню наказали чоловікові дорізати, вивезти і спалити. А інших свиней нам сказали добивати палицями. Ви собі можете уявити? Тому що у них не було матеріалів, щоб їх приспати", - продовжує господиня.

Наступного дня ветеринари приїхали перевірити, чи справді чоловік спалив усі залишки, і наказали продезінфікувати приміщення свинарника.

За словами господарів, ветеринари винесли свій вердикт без будь-яких експертиз, і не чекаючи результатів аналізів. Увечері того ж дня лікарі повернулися з вибаченнями. На питання про те, за що вони ветеринари, господарі отримали відповідь: "Підозра на чуму не підтвердилося. У тварин було харчове отруєння ".

Подружжя спочатку сподівалося на те, що держава їм компенсує втрати. Однак, як з'ясувалося, компенсацію виплачують тільки тим громадянам, які знищують тварин, справді хворих на АЧС. Коли ж господарі подали заяву в правоохоронні органи, ветеринари сказали, що вони нікого не змушували вбивати свиней.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme