UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Декомунізоване Запоріжжя на картах: "Рулять" козаки

Найчастіше вулиці в Запорізькій області перейменовували на Центральні, Українські і Козацькі

Декомунізоване Запоріжжя на картах: "Рул…

Про те, як змінилася мапа Запорізької області після декомунізації, порталу Depo.Запоріжжярозповіли у компанії "Яндекс.Україна".

Упродовж року на Яндекс.Картах в зв'язку з декомунізацією було перейменовано майже 600 вулиць Запорізької області. За цим показником регіон посідає восьме місце, випереджаючи Вінницьку область (близько 470 перейменувань) і поступаючись Житомирської (630).

У першу чергу в Запорізькій області перейменовували вулиці Леніна і всі види "жовтневих". Так, перейменували 41 Жовтневу / Жовтня, 38 Леніна, 20 Радянських, 15 Комсомольських, 14 Кірова. Утім, і нині на картах можна знайти близько двадцяти Радянських і десять вулиць Леніна.

Найчастіше замість "комуністичних" назв обирали такі:

1. Центральна - 20 вулиць

2. Українська - 16

3. Козацька - 14

Також найчастіше мешканці області обирали для своїх вулиць "смачні" назви: Абрикосова, Вишнева або Медова. Таких, за даними Яндекса, в Запорізькій області з'явилося аж 22.

На другому місці за популярністю - релігія. В області з'явилося 16 вулиць, названих на честь церковних свят або святих, наприклад Троїцька, Преображенська або Вознесенська.

Досить часто вулицям намагалися підібрати "зручні" назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, в Енергодарі Комсомольську вулицю перейменували в Молодіжну, а в Токмаку вулиця Калініна стала Калиновою.

Нагадаємо, пакет декомунізаційних законів, зокрема, "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки", згідно з яким і відбувалося перейменування, набув чинності з 21 травня 2015 року.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme