Янукович звинуватив у зачистці Майдану олігарха Фірташа

Екс-президент-втікач Віктор Янукович стверджує, що наказ зачистки Майдану відповідальний український олігарх Дмитро Фірташ, який втік до Відня

Янукович звинуватив у зачистці Майдану о…

Про це він заявив в інтер'ю Der Spiegel, передає Depo.ua.

За словами Януковича, у придушенні протестів на Майдані також винні екс-голова Ради безпеки та керівник його адміністрації.

Екс-президент стверджує, що всі ці люди "вели за його спиною власну гру" і "зрадили" його.

Крім того, він зазначив, що міністри закордонних справ країн ЄС, в тому числі тодішній міністр Франк-Вальтер Штайнмаєр, "обвели його навколо пальця" і "підтримали антиконституційний переворот".

Янукович каже, що утримати владу він міг за допомогою "військового втручання" і створення альтернативного уряду в іншому українському місті, проте "це означало б громадянську війну".

Нагадаємо, колишній президент України Віктор Янукович написав листа, адресованого світовим лідерам, в якому, зокрема, наполягає на проведенні референдуму про статус Донбасу. Також він стверджує, що не запрошував в Україну російські війська.

Крім того, зазначимо, що 21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив позов австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США. У соцмережах вже кепкують з українського олігарха.

Пізніше повідомлялося, що остаточне рішення про екстрадицію Дмитра Фірташа до США ухвалить федеральний міністр юстиції Австрії.

Довідка: ФБР звинувачує Фірташа у корупції при отриманні дозволу на розробку титанового родовища в Індії. Нібито олігарх і його співробітники заплатили індійським чиновникам 19 мільйонів євро.

Перший запит про видачу Фірташа був відправлений американцями у Вену 30 жовтня 2013 року. Однак через кілька днів цей запит був відкликаний. Другий аналогічний документ надійшов вже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа був виданий 12 березня, і в той же день олігарха затримали.

Потім бізнесмен вніс заставу в сумі 125 мільйонів євро, і був випущений під зобов'язання не залишати Вену. Справу було розглянуто лише через рік. 30 квітня 2015 року Суддя Крістоф Бауер відмовив у видачі олігарха Штатам.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme