Як "американський Артеменко" ледь не почав холодну війну між США та ЄС

Нова вашингтонська адміністрація методом проб і помилок вчиться займатися міжнародною політикою. Щоправда, в процесі світовий порядок якось небезпечно розхитується, а зовнішніми стосунками у Вашингтоні продовжують опікуватись вельми екзотичні персонажі

Журналіст відділу «Світ»
Як "американський Артеменко" ледь не поч…

Новина про те, що "головний стратег" Білого Дому Стів Беннон на зустрічі з послом Німеччини у Вашингтоні назвав ЄС "дефективною конструкцією (flawed construct), і що нова адміністрація намагатиметься вести переговори з європейськими державами виключно на двосторонній основі, викликала, м'яко кажучи, здивування. Оскільки до подібних узагальнень не доходив не тільки жоден інший президент США – навіть Маші Захаровій з російського МЗС не вдавалось висловити настільки радикальні пропозиції. Що характерно, ця новина не пішла в світ широкий із Твіттера Дональда Трампа, який зараз є чи не основним джерелом інформації про політику США. Більше того, вона, попри всі можливості сучасних ЗМІ, залишалася в секреті впродовж тижня.

На висловлене ЄС по дипломатичних каналах закономірне запитання "Що б це в біса мало значити?" у Вашингтоні взяли тривалу паузу – після чого відправили до Брюсселю віце-президента Майка Пенса. Який довго і старанно розповідав, що США залишаються "вірним другом" Євросоюзу і "поділяють з ним спільну спадщину, спільні цінності та спільну мету зміцнення миру". Заодно віце-президент вказав на "непорушність НАТО", і наговорив масу інших приємних вуху європейців речей.

При тому джерела західних ЗМІ інформують, що насправді і в розмові з німецьким послом не було нічого такого, що не вписувалось би в традиційну риторику Трампа з його нападками на ЄС, і похвалами Великій Британії за не здійснений поки брекзіт. Ніяких практичних ворожих кроків Беннон не пропонував. І якщо б усе сказане прозвучало на зустрічі з виборцями в передмісті Детройту – вся подія не відірвала б німецьких дипломатів від пиття пива. Але річ, сказана на мітингу, і річ, сказана в конфіденційній розмові послу – це дві зовсім різні речі. Чого немолоді, але не надто відшліфовані в практичній дипломатичній роботі вашингтонські обдарування, вочевидь, не знали.

Для розуміння ситуації можна додати декілька слів і про самого Беннона. Який завжди дотримувався "ультраконсервативних" поглядів, і довший час був виконавчим головою агенції Breitbart News LLC, яку традиційно критикують за жорсткий антифемінізм, расизм, антимусульманські випади, і масу інших речей, доречних для промов Жириновського, а не американських республіканців.

Подібний персонаж у розмові з німецьким послом, скоріше з все, навіть мимоволі, видав набір власних ідеологічних штампів за позицію Білого дому. Господар якого ці штампи розділяє – але використовує їх для власного електорату, а не для міжнародних стосунків.

Вочевидь, головна ціль атак трампівських ідеологічних поплічників – це дуже своєрідне бачення місця і ролі ЄС в сучасній політиці. Хтось і колись вклав у голову чинного американського президента ідею про те, що ЄС – це своєрідний інструмент зовнішньої політики Німеччини. Такий собі реванш керівництва держави, яке вирішило "Зробити Німеччину великою знову". І завадити утворенню потужного "європейського блоку" – свята мета для всякого адекватного "американського націоналіста".

В результаті на рівому місці трапився дипломатичний скандал, "гасити" який був вимушений американський віце-президент. І наслідки якого, цілком ймовірно, ще довго будуть сіяти взаємну недовіру в двох найпотужніших частинах демократичного Заходу. Що, безумовно, гратиме на руку третій силі, проти якої США і ЄС довший час виступали єдиним фронтом.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme