Україна приєдналася до мільярдної програми ЄС з підтримки малого і середнього бізнесу

Сьогодні Верховна Рада ухвалила Закон "Про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про видачу правопорушників"

За відповідне рішення проголосували 226 парламентарів, передає Depo.ua.

COSME – це програма ЄС, спрямована на створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу, що реалізується в рамках стратегії "Європа 2020" та розрахована на період 2014-2020 рр. із загальним бюджетом у розмірі 2,3 млрд. євро.

"Участь України у програмі COSME дозволить малому і середньому бізнесу залучати кошти та нематеріальні ресурси Європейського Союзу для більш якісної підготовки українського бізнесу до вільної торгівлі з ЄС, прискореного виходу вітчизняних підприємств на ринок ЄС, зміцнення їхніх торговельних зв'язків з європейськими компаніями та залучення іноземних інвестицій в Україну", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

"Повернутися в рамки регламенту без популізму до обговорення закону: Фракція буде 100% голосувати за ратифікацію цієї угоди, ця угода – реальний шанс для суспільства – можливість долучитися до європейської програми підтримки малого і середнього бізнесу. У ключових країнах понад половину ВВП і до 90% робочих місць припадає саме малий та середній бізнес. Загальний бюджет програми понад 2 млрд євро, частину з яких можна пустити на розвиток бізнесу в Україні", - зазначив перед обговоренням законопроекту нардеп від БПП Олексій Порошенко.

Водночас участь у програмі не безкоштовна.

"Внесок, що сплачується Україною у загальний бюджет Європейського Союзу для участі в програмі COSME встановлюється пропорційно до середньорічного бюджету програми COSME. Враховуючи економічну ситуацію України на момент підписання цієї Угоди, Європейська комісія запропонувала Україні виняткові умови участі в програмі COSME – сторони погодилися знизити розмір "вхідного квитка" до 501,084 тис. євро на 2016 та 2017 роки, з можливістю подальшого покриття 50% від його обсягу за рахунок коштів технічної допомоги ЄС", - зазначається в пояснювальній записці.

Згідно із законопроектом, приєднання України до програми COSME відкриває доступ українським підприємствам (державного, приватного та громадського секторів) до фінансування як з боку бюджету програми COSME – у розмірі близько 0,9 млрд. євро, так і з боку інвестиційних та венчурних фондів ЄС.

Йдеться про три пріоритетні компоненти програми:

I. Покращення умов доступу МСП на ринки (21,5% від бюджету програми COSME, ~ 500 млн. євро): забезпечення консультативних та аналітичних послуг, пов'язаних із супроводженням експортно-імпортної діяльності підприємств, їх інтернаціоналізацією та розширенням торговельно-економічних зв'язків. Ряд інструментів, які фінансує програма COSME, стануть доступні для вітчизняних підприємств: Європейська мережа підприємств (EEN), служби підтримки інтелектуальної власності IPR Helpdesks, Портал інтернаціоналізації МСП (SME Internationalisation Portal), портал для МСП "Your Europe" та ін.

II. Покращення умов для конкурентоспроможності(11,5% від бюджету, ~ 300 млн. євро): визначення та усунення зайвих регуляторних бар'єрів на внутрішньому ринку ЄС, імплементація Малого Акту Європи (Small Business Act for Europe) в третіх країнах, забезпечення діяльності мережі Уповноважених з питань МСП (SME Envoys), а також участі третіх країн в їх роботі, створення секторальних робочих груп задля обміну досвідом між представниками профільних органів державної влади тощо.

III. Формування культури ведення бізнесу (2,5% від бюджету, ~ 60 млн. євро): підвищення рівня освіти: розвиток менторської системи, обмін досвідом між підприємцями різних країн); покращення середовища (розбудова інфраструктури підтримки підприємництва, консультативна підтримка щодо законодавства); визначення та розвиток окремих бізнес-груп (розвиток жіночого підприємництва, кластерів по інтернаціоналізації МСП, підтримка молодих підприємців).

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme