UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Нью-Йорку попрощалися з Чуркіним

У постійному представництві Росії при ООН відбулася церемонія прощання з покійним Віталієм Чуркіним

Жалобна церемонія проходила непублічно, однак на неї прийшли понад сто людей — співробітники місії, постпреди країн-членів ООН, генеральний секретар ООН і представники секретаріату, передає Depo.ua з посиланням на РИА Новости.

Всі вони поклали квіти до портрета Віталія Чуркіна, виставленого в залі постпредства. Труну з тілом дипломата відправлять на Росію пізніше в середу. Жалобні заходи в Москві заплановано на 24 лютого.

З прощальною промовою на церемонії коротко виступили вдова Чуркіна Ірина та син Максим, а також заступники постпреда Петро Іллічов і Володимир Сафронков, генсек ООН Антоніу Гутерріш, постійний представник Казахстану при всесвітній організації Кайрат Умаров, постпред Колумбії Марія Емма Велез, постпред США Ніккі Гейлі.

Гейлі, яка очолила місію США при ООН тільки в кінці січня, розповіла, що перед переїздом у Нью-Йорк на нову посаду багато колег радили їй готуватися до зустрічі з російським колегою. "Віталій Чуркін — це характер", — згадує вона настанови.

Проте вперше зустрівшись з російським постпредом на засіданні Ради Безпеки, "подумала, не такий вже і страшний". Почувши його виступ, вона зазначила, наскільки енергійно, емоційно і навіть заразливо говорив російський посол. "Потім у нас була особиста зустріч, і я відразу побачила в ньому друга. Зустрітися з ним, поспілкуватися і не подружитися було просто неможливо", — розповіла Гейлі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зазначив, що працював з російським постпредом ще верховним комісаром ООН у справах біженців і високо цінував дипломатичну майстерність Чуркіна. Російський постпред, за його словами, користувався в Раді Безпеки ООН незаперечним авторитетом, а також "знав і користувався повагою сторін". "Якщо б в раю були професії, Чуркін, зрозуміло, продовжував свою справу", — сказав генсек ООН.

Багато хто з присутніх послів, а також генсек ООН ще напередодні залишили записи у книзі співчуттів у російській місії, вона буде відкрита до 23 лютого.

Нагадаємо, що постпред Росії в ООН Віталій Чуркін помер 20 лютого в Нью-Йорку. Українські користувачі соцмережі досить жорстко відреагували на цю подію.

Чуркін запам'ятався багатьма скандальними і брехливими заявами щодо воєн в Україні та Сирії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme