На яких планетах системи TRAPPIST-1 може існувати життя

Планетарній системі TRAPPIST-1 в сузір'ї Водолія в 40 світлових роках від Сонця належить як мінімум два рекорди: за кількістю землеподібних планет і за кількістю планет в зоні життя, на яких може бути рідка вода - необхідна умова існування життя

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Nature.

Четверта, п'ята і шоста від зірки планети в системі TRAPPIST-1 знаходяться в населеній зоні своєї зірки; на них висока ймовірність існування рідкої води. На сьомий може виявитися занадто холодно, а на перших трьох - занадто жарко.

Вимірявши зміну яскравості червоного карлика при проходженні його планет між ним і спостерігачами на Землі, вчені змогли оцінити масу і щільність планет, а також змоделювати їх обертання. Виявилося, що розміри всіх шести планет можна порівняти з розмірами Землі і Венери; дані щодо сьомої поки недостатньо точні.

Сам червоний карлик TRAPPIST-1 дуже маленький - він лише трохи більше Юпітера в діаметрі, а по масі дорівнює 8% маси Сонця. Його планетна система дуже компактна і за розмірами нагадує Юпітер з його галілеївськими супутниками, а орбіта найдальшої від зірки планети - TRAPPIST-1h - набагато менше орбіти Меркурія. Рік на цих планетах триває від 1,5 до 73 днів.

Однак незважаючи на те, що всі планети знаходяться дуже близько до зірки, як мінімум на трьох з них може бути не надто гаряче для існування рідкої води - можливо, океанів, або хоча б крапель. Справа в тому, що TRAPPIST-1 - не найяскравіша зірка в галактиці. Кількість енергії, яку отримують TRAPPIST-1c, d і f, порівняна з кількістю енергії, яка доходить від Сонця до Венера, Землі і Марса, відповідно.

Дані про щільність дозволили вченим припустити, що як мінімум шість з семи світів зірки TRAPPIST-1 складаються в основному з гірських порід і цим теж нагадують планети земної групи - Меркурій, Венеру, Землю і Марс.

Рідка вода теоретично може виявитися на всіх семи, хоча ймовірність знайти її на трьох з них вище, ніж на інших. На перших трьох від зірки планетах, TRAPPIST-1b, c і d, ймовірно, занадто жарко, хоча вода може бути там в невеликих кількостях в затінених куточках. Про найдальшу від зірки планету - TRAPPIST-1h - відомо менше, ніж про інших, тому що вимірювання, пов'язане з нею, виявилося недостатньо точним. Однак астрономи припускають, що вона може виявитися занадто холодною, і рідкої води на ній немає, якщо тільки планету не розігрівають процеси , які йдуть в її ядрі. Метод виключення залишає три планети - TRAPPIST-1e, f і g, на яких цілком можуть плескатися моря і океани.

Нагадаємо, що сьогодні в NASA оприлюднили дані про сім планет земного типу, на трьох із яких цілком реальна вода – а, значить, і життя.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme