Фігуранта справи Онищенка випустили із СІЗО за 10 млн грн

За колишнього заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" Вадима Шленчака, якого НАБУ підозрює в участі у злочинній організації, підконтрольній Олександру Онищенку, була внесена застава в розмірі 10 млн грн

Гроші вніс екс-голова правління ПАТ "Банк інвестицій та заощаджень" Владислав Байрак, передає Depo.ua з посиланням на "Наші гроші".

Шленчак був затриманий детективами НАБУ 24 січня. У той же день йому було пред'явлено підозру в пособництві у скоєнні розтрати коштів, отриманих від реалізації природного газу, видобутого в рамках укладеного "Укргазвидобуванням" договору про спільну інвестиційну і виробничу діяльність з ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Карпатнадраінвест" і ТОВ "Фірма" "ХАС". На сьогодні встановлений розмір збитків від цієї схеми становить понад 740 млн грн.

Зазаначимо, саме в "Банку інвестицій і заощаджень" влітку минулого року було вилучено $ 600 тис. Ці гроші лежали в банківському сейфі голови благодійного фонду Олександра Онищенка "Родина" Геннадія Шаманського, який після початку затримання фігурантів "газової справи" втік за кордон. Ймовірно, ці гроші Шаманському передав один з основних організаторів схеми Валерій Пісний, який зараз перебуває в СІЗО. Шаманський в лютому намагався зняти арешт з вилучених $ 600 тис, проте суд йому відмовив.

Нагадаємо, що 5 липня Верховна Рада дала дозвіл на притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, його затримання і арешт. Однак той встиг виїхати за кордон і осів у Лондоні.

За попередніми даними, у результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн. З яких 1,6 млрд – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд. грн – це несплачена сума ренти за користування надрами.

До 20 червня суд арештував на 60 днів всіх 10 фігурантів "газової справи", в якій проходить і нардеп Онищенко. Сам нардеп отримав посвідку проживання у Лондоні, де готовий до суду з українськими правоохоронцями.

У жовтні НАБУ встановило наявність в Онищенка паспорта громадянина Греції, а 1 грудня в СБУ звинуватила його у співпраці з російськими спецслужбами.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme