Хто сяде після Фірташа

One way ticket до Сполучених Штатів для олігарха Дмитра Фірташа, безумовно, призведе до серйозних політичних наслідків в Україні

Хто сяде після Фірташа…

Попри переможні реляції соцмереж та експертів, учорашнє рішення Вищого земельного суду Відня про екстрадицію Дмитра Фірташа зовсім не означає, що вже завтра одіозний олігарх полетить до США давати свідчення про свої схеми з Кремлем. Остаточне рішення тепер має приймати міністр юстиції Австрії. І навряд чи він поспішатиме.

Те, що австрійці вирішили спекатися "віденського затворника", зрозуміло, але, як стало відомо учора, у Фірташа між Австрією й США забовванів новий пункт призначення – Іспанія. Одразу після засідання суду по екстрадиції, українського багатія затримали за підозрою у відмиванні коштів. Нагадаємо, у листопаді минулого року Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила Фірташа в розшук, і ось зараз його заарештували. Експерти запідозрили, що "іспанська справа" може стати рятівною соломинкою для олігарха, який дуже не хоче опинитися на лаві підсудних у США. Як будуть розвиватися події навколо Фірташа в Іспанії, і чи подасть йому там руку допомоги Росія, скоро побачимо.

Цікавіше для нас, які процеси закрутяться тепер в Україні. Тут одразу варто наголосити: Фірташ працював у команді, представники якої чудово почуваються після Революції гідності. Хоча, за всіма законами жанру, мали б понести кримінальну відповідальність і за оборудки на ринку енергетики, і за вірну службу злочинному режиму Януковича. Чи загрожує щось соратникам Фірташа зараз? Комусь – цілком можливо, а от Сергій Льовочкін, вважають експерти, може через рішення австрійського суду тихенько порадіти: він став ближчим до повної власності над телеканалом "Інтер". Латентно-проросійська політика якого не зміниться, адже Льовочкін добре розуміє, що йому в Україні дозволено робити все, що заманеться. Ну, хіба, на певний час на "Інтері" трохи затихне опозиційна риторика.

Навряд чи Льовочкін втратить і своїх людей, яких він порозкладав по різних парламентських фракціях. Та все ж таки удар по "газовиках" буде. Зокрема, екстрадиція Фірташа, хоч до Іспанії, хоч до Штатів, може прискорити і так доволі помітні відцентрові процеси в "Опозиційному блоці". Про можливий розкол серед "регіоналів" по лінії Ахметов-"газовики" говорять давно. Ослаблення ж останніх може стати каталізатором для найбагатшого олігарха України відмовитися від спільної гри. Навіщо Ахметову до наявних у нього неприємностей ще й проблеми Фірташа з американським правосуддям?

Тим більше, що в разі екстрадиції власника Group DF до США, перед Ринатом Леонідовичем відкриваються перспективи участі у поділі ласого фірташевського енергетичного пирога. А те, що такий поділ буде, можна й не сумніватися.

Розвал "Опоблоку" у купі з бажанням певних сил "відібрати й поділити" активи "газовиків" - це те, що дуже серйозно вдарить по іншому соратнику Фірташа Юрію Бойку. На відміну від "чистолі" Льовочкіна, цього товариша не складно підчепити на гачок кримінальних проваджень за різного роду оборудки на ринку енергетики. Просто реально ніхто не хотів цього робити. Зараз ситуація кардинально змінилася, і Бойкові варто боятися.

Кому ще? Мабуть що Віктору Медведчуку. Фірташа не врятував статус бізнесового і політичного посередника Путіна. Можуть настати такі часи, коли Медведчука не врятує статус кума. Зараз з-під російських позицій в Україні вибили один з основних несучих стрижнів. Зробили це, правда, на Заході, а не у нас. Але суть всієї цієї історії з Фірташем у тому, аби показати Кремлю: будь-кого з лояльних до нього багатіїв можуть з легкістю посадити.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme