Як Тимошенко міняє тарифний "шатун" на "блокадний"

Лідерка "Батьківщини" разом зі своїми союзниками по опозиції готується до "параду" з підтримки "блокадників" Донбасу

Як Тимошенко міняє тарифний "шатун" на "…

Минулого тижня дещо непоміченим залишилося рішення Львівської облради, у якому місцеві депутати виступили з підтримкою блокування торгівлі з окупованими районами Донбасу. Сьогодні аналогічне рішення з подачі "Самопомочі" ухвалила Вінницька облрада. Водночас, як стало відомо Depo.ua, низка обласних, районних і міських рад готуються найближчим часом прийняти такі ж відверто провокативні рішення. Зокрема, джерела повідомляють про Чернівецьку облраду. Де ініціаторами, начебто, виступлять депутати "Батьківщини". А допомогти їм можуть "опоблоківці". На Буковині, нагадаємо, досить сильними залишаються позиції колишніх "регіоналів", які орієнтуються на групу Фірташа-Льовочкіна. Політики й експерти давно помітили, що їхній "Інтер" полюбив Юлію Володимирівну та її соратників. А збіги у голосуваннях, точніше, не голосуваннях, "Опозиційного блоку" й "Батьківщини" у Верховній Раді вже ні для кого не є секретом.

Кажуть, Тимошенко серйозно зацікавила "блокадна" тема, яку розкручують нардепи з "Самопомочі" Семен Семенченко й Єгор Соболєв. Паралельно з нею опозиціонери просувають й іншу контраверсивну ініціативу – законопроект про статус окупованих територій. Це дітище в основному нардепів "Самопомочі" й "Батьківщини" зареєстроване ще в липні минулого року. Про нього багато говорили й раніше, і ось зараз під гаслом "треба припинити торгівлю на крові", цей документ спробують внести до сесійної зали. Але перед цим створять видимість широкої підтримки законопроекту місцевими радами. Мовляв, громадяни та виразники їхніх думок в регіонах вимагають…

Також варто зазначити, що у ЗМІ останні часом з'являлася інформація про можливість створення неформального союзу за участі "Батьківщини", "Самопомочі" та "Укропу", який має представницькі фракції у низці областей. Спільно ці політсили цілком здатні проштовхнути ухвалення рішень, потрібних їм для розкачування ситуації. Йдеться, зокрема, про Київщину, де "Батьківщина" має власного голову облради Ганну Старикову. Сильні позиції "консолідованої опозиції" на Житомирщині, Волині, Хмельниччині, і навіть на Лівобережжі, зокрема, на Сумщині.

Схоже, що історія з підтримкою блокади Донбасу за планом семенченків відбуватиметься за схемою, обкатаною в грудні 2015 - січні 2016 рр., коли багато місцевих рад проголосували за недовіру уряду Арсенія Яценюка. Тоді організатори та виконавці цих дуже сумнівних рішень відповідальності не понесли. Сьогодні маємо небезпечний рецидив. Адже, по-перше, місцеві ради використовуються лідерами окремих політсил для шантажу центральної влади та парламенту, що недопустимо. По-друге, українців намагаються переконати в тому, що блокада – це правильний метод. Якщо сьогодні блокують ОРДЛО і це підтримують регіональні депутати, то чому б завтра комусь під прикриттям боротьби з контрабандою або ще з чимось не почати блокувати залізницю деінде?

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme