Повзучий наступ. Чому активізувалися бої під Докучаєвськом (КАРТА)

Під окупованим терористами Докучаєвськом знову активні бойові дії, оскільки бойовики намагаються відсунути ЗСУ подалі від Оленівки та Ясного

Повзучий наступ. Чому активізувалися бої…

Остання ніч та початок сьогоднішнього дня в зоні АТО ознаменувалися боями під Докучаєвськом. Місцеві жителі повідомляють про сильні "бахи" та прильоти. Бої йдуть в районі Оленівки та Ясного. Терористи б'ють по наших позиціях південніше Докучаєвська, в районі відвалів Центрального кар'єру з мінометів 82-мм і 120-мм калібру. Підключається й артилерія.

Обидві сторони використовують стрілецьку зброю, а відео нічного бою у Ясному з вихідними пострілами вже гуляє в Інтернеті.

Як бачимо, перемир'я з 20-го лютого, про яке домовилися на засіданні Тристоронньої групи, вкотре не вийшло.

Взагалі, щоб краще розуміти ситуацію і орієнтуватися у тому, що відбувається під Докучаєвськом, варто трошки повернутися в минуле. Оскільки, ЗСУ в минулому році створили передумови до звільнення міста, яке за "Мінськом-1" має бути під українським прапором.

У березні 2016-го бійцями 72-ї бригади були взяті під контроль висоти під Докучаєвськом. Згодом вони просунулася ще далі вперед і взяли місто у напівкільце. А у квітні 14-та бригада висунулася у напрямку Оленівки, де майже впритул підійшла до селища Ясне.

31-го жовтня українські війська помітно активізувались у цьому районі і за підсумками боїв 7 листопада терористи втратили контроль над територією міської промзони, яка розташованою на західній околиці Докучаєвська. У зоні контролю опинилася ділянка траси Маріуполь-Донецьк.

Щодо промзони, то після минулорічного наступу і зайняття її нашими бійцями, свіжої інформації щодо присутності там чи відходу армійців із нашої сторони не надходило. Терористи ж стверджують, що промзона і природний відвал поблизу неї під їхнім контролем.

Але за останній місяць угруповання військ терористів у Докучаєвську суттєво підсилилося.

У січні бойовики перекинули сюди підкріплення у вигляді двох батарей 122-мм артилерії (8 одиниць 122-мм гаубиць Д-3030А), мінометної батареї (3-4 одиниці 120-мм мінометів). Підсилилася і мотострілецька рота – 7-8 ББМ (БМП-12, пара МТ-ЛБ, а також 80-ма додатковими бойовиками.

Ще місяць тому розпочалися бої у зеленці поблизу Оленівки із використанням терористами 120-мм мінометів. Загалом тактика бойовиків була направлена на те, щоб відтіснити наші сили від Ясного та висоти 227.9. Бойовики також за підтримки 120-мм мінометної батареї, БМП-1 і БМП-2 обстрілювали позиції ЗСУ у Степовому, Смілому і селищі Тарамчук, яке досі є вразливим. Оскільки, наші позиції поблизу Тарамчука розташовані по суті в степу.

В останні дні, за даними "Інформаційного спротиву", відзначається ущільнення бойових порядків російсько-терористичних військ на ділянці Ясне - Оленівка. У проміжку між Докучаєвському і Оленівкою окупанти таємно розгорнули додаткову тактичну групу масштабу посиленої роти. За лісосмугою і в ній за залізною дорогою між Ясним і висотою 227.9 спостерігався активний рух відразу декількох груп бойовиків (по 18-20 чол. Та кількох одиниць ББМ - зафіксовано 4 БМП і МТ-ЛБ).

Все свідчить про те, що бойовики посилюють власну оборону, оскільки Оленівка - це стратегічний населений пункт, взяття якого дасть змогу ЗСУ відрізати Докучаєвськ від Донецька і створити плацдарм до оточення міста.

Цілком можливо, що сьогоднішні бої під Оленівкою та Ясним є спробою відтіснити ЗСУ подалі і не дати можливості вибити терористів із цих населених пунктів.

Проте, якщо ЗСУ продовжать "повзучий наступ", існує й інший варіант розвитку подій на цьому напрямку, окрім спроби відбити Оленівку. Він виглядає, на перший погляд, трошки фантастичним. Проте, на фоні боїв за Оленівку, які слугують відволікаючим маневром, 1-а танкова бригада може зробити ривок у відкритому степу, залишаючи Докучаєвськ за спиною, прориваючись до Старобешево із виходом на Старобешевську ТЕС. Такий маневр призвів би до паніки у рядах бойовиків, але точно поставив би хрест на і без того "мертвих" угодах.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme