Максим Мартинюк: За останній рік державні землі здавались в оренду вдвічі дорожче, ніж приватні

Держгеокадастр узагальнив дані про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році

Про це повідомляє Depo.ua.

В середньому по Україні громадяни-власники паїв в 2016 році отримали 1093,4 грн за гектар. Станом 1 січня 2016 цей показник складав 862 грн/га.

Найвища орендна плата в Полтавській (2243,2 грн/га), Черкаській (2115,5 грн/га) та Харківській (1603 грн/га) областях. Найдешевше користування землею обходилось в Київській (533,4 грн/га), Закарпатській (596 грн/га) та Тернопільській (672,3 грн/га) областях. Загальна площа цієї категорії сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,5 млн га.

"Середня орендна плата за рік зросла на 27%. Це дуже непоганий показник динаміки, однак в абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою та не співставною із доданою вартістю, яку генерує земля", – відзначив Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

В частині державних земель середня вартість оренди значно зросла після запровадження практики передачі ділянок в користування через механізм аукціонів. Середня орендна плата переданих на конкурентних засадах ділянок земель сільськогосподарського призначення державної власності на 1 січня 2017 склала 2249,8 грн/га. "В середньому, за останній рік державні землі здавались в оренду майже вдвічі дорожче, ніж приватні, - підкреслив Максим Мартинюк. - Це абсолютно нетипове для держсектору перевищення в ефективності приватних власників пояснюється впровадженням загальної практики передачі земель в користування виключно на відкритих земельних торгах". Для порівняння, орендна плата за землі держвласності, переданих в користування на безконкурентних засадах за договорами минулих періодів – всього 952,5 грн/га. Держгеокадастр ініціював перегляд договорів для приведення умов користування держземлями до середніх по ринку.

Одним із драйверів зростання вартості оренди приватних сільгоспземель може стати відкритий ринок землі в Україні, який створить альтернативу для власника ділянки та зробить земельні відносини в державі більш конкурентними.

На думку економіста IMF Group Ukraine Михайла Кухара, таке зростання орендних ставок на держземлі є прямим наслідком впровадження нового типу електронних аукціонів на права оренди Мартинюком в минулому році. "Коли всі зацікавлені фермери мають до них абсолютно вільний доступ а ціна формується прозоро у всіх на моніторах, то виходить що просто немає кому та немає за що платити хабарі", -- зазначив економіст, назвавши "земельні аукціони Мартинюка" одним з найкращих прикладів подолання корупціі у земельній сфері за минулий рік не силовими а економічними методами.

Довідка:

Станом на 1 січня 2017 року в Україні укладено 4,8 млн договорів оренди середньої частки (паю), із них із фермерськими господарствами – 0,73 млн договорів. Більшість договорів (2,2 млн) укладено терміном на 8-10 років.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme