Луганський напрямок. Що задумали ЗСУ на трасі "Бахмутка" (КАРТА)

Знову по всій лінії фронту спостерігається неабияке загострення, яке подекуди переходить у відкриті бої з захопленням або втратами позицій

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Луганський напрямок. Що задумали ЗСУ на…

Depo.ua продовжує слідкувати за подіями у зоні проведення антитерористичної операції. Луганський напрямок практично завжди вирізнявся певним затишшя у порівнянні з Донецьким та Маріупольським, але й тут час від часу буває по-справжньому гаряче.

Як відомо, ще у січні цього року зусиллями 25-го батальйону 54-ї бригади (грузинський легіон) вдалося просунутися зі сторони Троїцького в напрямку Калинового. Але тоді розвинути успіх не вдалося, тому що просування ЗСУ було зупинене вогнем зі 152-мм і 122-мм артилерії, мінометів і "Градів".

Як виявилося, терористи зробили певні висновки і поки тривало "затишшя", суттєво посилили свої позиції: у Первомайськ прибуло 300 "казаків" "Всєвєлікого войська донського" "атамана" Козіцина. Крім живої сили бойовики отримали з Росії більше 600 тон боєприпасів, близько 2000 тон паливно-мастильних матеріалів, не менше 80 ББМ (включаючи танки) і 10 артилерійських систем (САУ і РСЗВ).

Враховуючи те, що північні кордони "ЛНР" від контрольованих Києвом територій відділяє бурхлива річка Сіверський Донець, яку форсувати за нинішніх умов практично неможливо, терористи зосередились на південно-західному напрямку – в районі Попасної. Там ще 19 лютого бойовики зненацька захопили Новоолександрівку, що знаходиться у сірій зоні, за 7 км від Попасної.

При цьому ситуація вздовж траси "Бахмутка" (неофіційна місцева назва траси Т 1303 Лисичанськ – Луганськ, яка є найбільшою транспортною артерією частини Луганської області, обмеженої річками Сіверський Донець та Луганка) продовжує перебувати "на паузі". За минулу добу прес-центром штабу АТО там було зафіксовано лише 20-хвилинний обстріл Валуйського (пригород Станиці Луганської), що на українській території.

Однак, за перехопленими повідомленнями ворожої сторони, перманентні бойові дії точилися вздовж усієї "Бахмутки", щоправда, без уточнення координат.

Відомо, що почалося все з бойових зіткнень в районі Калинового і Первомайська, де на відбитій у терористів висоті "270.4" окопалася героїчна 54-та бригада, яка раніше відзначилась у боях на Світлодарській дузі. Справа в тому, що з цієї висоти добре прострілюється захоплена терористами Новоолександрівка, що неможна було не використати.

За повідомленнями нажаханих колабораціоністів, які гордо кличуть себе "гражданє "ЛНР", бій у цьому районі зав'язався дуже серйозний, з використанням як стрілецької зброї та мінометів, так і реактивної артилерії. Причому, чути відлуння розривів снарядів було не лише в Голубівці (екс Кіровськ), Кадіївці (екс Стаханові) і Брянці, але й у Алчевську.

Якщо відслідковувати Твіттер і ВКонтакте, то на основі повідомлень з місцевими тегами можна зробити висновок, що бої в даному районі тривали 20 лютого приблизно з 17:00 і до пізньої ночі.

Але й це ще не все. На одному з ворожих ресурсів проскочила інформація про потужний одиничний вибух на трасі "Бахмутка", який стався вчора о 14:49 за місцевим часом ("ЛНР" живе за московським часом – ред.). Що саме вибухнуло і де саме стався вибух – наразі невідомо, адже так звана траса "Бахмутка" має більше сотні кілометрів у довжину від Луганська на сході до Первомайська на заході.

Судячи з усього, Збройні сили України вирішили відповісти на нахабність терористів і спробувати, як мінімум, змусити їх піти з Новоолександрівки, а максимум – можливо навіть звільнити Калинове.

До речі, про Новоолександрівку. Звільнити її традиційним способом проблематично, тому що поруч з вогневими точками бойовиків знаходяться хати мирних жителів. Тому чи не єдиний спосіб змусити терористів залишити українське селище – оточити їх, залишивши вузенький коридор або для відходу, або для повної ліквідації під час цього відходу. Власне, мабуть саме цим і викликаний бій між Калиновим і Первомайським – буквально в тилу бойовиків, що засіли у Новоолександрівці.

Як би там не було, а, судячи з усього, залишати без відповіді зачатки "повзучого наступу" терористів ніхто не збирається. І хоч ситуація ускладнюється ротацією українських військ, яка зараз триває по всій лінії фронту, але це явище тимчасове. Більше того, за нашою інформацією, під час цієї ротації на передок заступають бійці, які мають досвід участі у бойових діях, тому багато часу на розкачку їм не знадобиться.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme