Як Савченко влаштувала виставу недоторканого популізму

Якби пані депутатка дійсно хотіла стати доторканню, вона б просто склала свій мандат. Але цього вона ніколи не зробить

Політичний оглядач
Як Савченко влаштувала виставу недоторка…

"Виконання першої обіцянки: я відмовляюся від депутатської недоторканності. Закликаю всіх народних депутатів України, президента ‎ України та українських суддів зробити те саме", - написала колишня колежанка Юлії Тимошенко у Facebook.

Савченко не стала оригінальною, вона лише повторила піар-хід депутата "Самопомочі" Андрія Журжія, який ще після різдвяних свят звернувся до керівництва Верховної Ради з вимогою забрати у нього недоторканність. Нагадаємо, за юридично нікчемну ідею цей нардеп навіть був номінований групою "Антипопулісти" головним популістом грудня: оскільки законодавство передбачає процедуру зняття недоторканності лише за поданням Генпрокуратури, Журжій запропонував парламенту підтримати законопроект "Самопомочі", який дозволяє знімати недоторканність за зверненням самих нардепів. Звісно, що Верховна Рада такий законопроект не могла прийняти через його правову абсурдність. Але Журжій попіарився. Замість того, щоб почитати Конституцію.

Те ж стосується і Савченко. Недоторканність народним депутатам гарантується в статті 80 Основаного закону, цю статтю ніхто не скасовував, тому заява депутатки не більше, аніж білий шум. Так само, як і Журжія. Можуть про відмову від недоторканності хоч на плакаті написати і ходити з ним по Хрещатику, все одно залишаться недоторканними. Чому у нас перед виборами обіцяють відмовитися від депутатської цноти, але потім цього не роблять, інше питання, але нині будь-які розмови про добровільну відмову від недоторканості розраховані на виборця, який за своє життя прочитав хіба казочку про Колобка.

Але Савченко вперто продовжує працювати саме на такого виборця. Мовляв, "опозиція боїться, що стане гонима владою, а влада боїться, бо розуміє, що рано чи пізно на її місце прийде опозиція". "Є депутати, які погодились із себе зняти недоторканність, а є такі, які не хочуть, вважають, наприклад, що в моєму випадку це буде політичне самогубство", пожаліла себе сердешну пані депутатка. Більшого політичного самогубства, аніж Савченко вже вчинила, розповідаючи про необхідність миритися з бойовиками, вона вже вчинити не може. Тим паче, що, як виявилося, інтерес до неї з боку СБУ вичерпався кількома допитами, і в чомусь звинувачувати депутатку, вочевидь, ніхто не збирається. Тому їй не варто зображати із себе "жертву режиму".

Якщо Савченко хоче довести ситуацію до повного абсурду, можна, приміром, спробувати зареєструвати проект постанови про зняття з неї недоторканості. А коли їй відмовлять, повторити фінт колишньої шефині Тимошенко, яка перетворила на піар недавню спробу в антиконституційний спосіб зареєструвати постанову про відставку діючого прем'єра. Савченко зможе розповісти, що навіть стати доторканню їй заважають. Але коли серйозно, то єдине, чим ця пані дійсно може здивувати, це скласти депутатський мандат. Проте цього вона ніколи не зробить.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme