UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Закарпатські лісівники заготовляють цілюще кедрове насіння

Кажуть, що насіння із кедрових шишок виліковує навіть рак

Закарпатські лісівники заготовляють цілю…

У Брустурянському лісомисливгоспі на висоті понад 1350 метрів розташований кедровий заказник, деревам якого по 500 років і який плекають лісівники не одного покоління, інформуєть Depo.Закарпаття в обласному управлінні лісового господарства.

Процес заготівлі насіння в Кедринському лісництві має багато складових. Шишки збирають у серпні-вересні, а насіння починають заготовляти у лютому-січні, в сезон стійких морозів. І тут своя технологія - від збору шишок до зберігання насіння. Від плодів у сніговій ямі в приміщенні стійкий аромат живцю – тут можна проводити сеанси ароматерапії. Спочатку урожай відлежується понад 90 днів, виходить зайва волога, і тільки через кілька днів шишки ретельно сортуються і починається процес: прогріваня близько двох діб в спеціальних сушильних шафах, до повного розкриття, очищення від сміття у барабані шляхом "шокової терапії", відокремлення від насіння крилаток, просіювання вручну на вітру, а далі уже в кімнаті для зберігання насіння умілі лісові працівниці розважують та засипають майбутні дерева у бутлі, де насіння може зберігатися до 10 років. На кожну партію заводиться свій паспорт, і потім визначається їх якість.

"Кедр - красень і гордість наших лісів! Однак щоб його висадити, то треба дуже акуратно до нього відноситися, щоб не пошкодити коріння й висаджувати потрібно на приполонинських висотах понад 1000 метрів. Ми бережемо кедр, адже його насіння виліковує навіть рак", - каже Василь Золотар, лісничий Кедринського лісництва.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme