UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як Масницю не зганьбити московськими "блінами". Покрокові вказівки з Запоріжжя

Рецептом млинців, що мають коріння з прадавніх часів, поділилась заслужений майстер народної творчості України Галина Павлів

Як Масницю не зганьбити московськими "бл…

Від сьогодні, 20 лютого, розпочинається тиждень Масниці, останній перед Великоднім постом. Щодня, аж по неділю включно, за народною традицією, прийнято готувати масляно-сирні страви, зокрема й випікати млинці. Українські – корінням з прадавніх часів, і кардинально відрізняються від москальських "блінів". Перш за все, тісто - недріжджове. І ніяких "скоморохів" та оковитої. "У нас Масниця – переважно свято для дітей", - наголошує пані Галина та згадує дитинство, як упродовж тижня, на Масницю, сусіди ходили в гості один до одного – кожна господиня зі своєю макітрою вареників. Збиралися родинами, з дітьми, яким накривали окремо стіл, веселились. На столі вареники були з усіх макітр – і всі різні за смаком.

На Масницю були й млинці, але також із начинкою. "У нас ніколи млинці, або ми ще їх називаємо налисниками, не складали горою, щоб вони були просто без нічого. Такого не було. У нас їх крутили. Закручували з начинкою. Це обов'язково мав бути солодкий сир. Або терте яблучко. Я це дуже люблю. До яблук, тертих на дрібній терці, треба додати цукру і трішки кориці. Якщо підігріти, яблучко пустить сік – це дуже смачно. Також для начинки добре будь-яке варення, яке в хаті є, краще, що діти найбільше люблять. Бо це свято перш за все для дітей. А також начинка з маку обов'язково має бути. Як на Різдво для куті, його запарюють, труть у макітрі – допоки пустить "молочко". Потім у мак додають трохи масла та цукру", - радить пані Галина.

У приготуванні млинців нема нічого складного, запевняє майстриня. Щоб це довести, люб'язно згоджується поділитись рецептом та показати, так би мовити, покроково весь процес.

Отже, для тіста потрібні: борошно, молоко, сіль, цукор, ванільний цукор, два яйця та олія.

Просіюємо 10 столових ложок борошна. Повних, з горою.

У просіяне борошно додаємо трішки, на кінчику ножа, солі.

Півпачки ванільки.

Два яйця.

Чотири, можна п'ять, ложок цукру.

Молоко – близько літра. Перед тим, як його додати в тісто, треба трохи підігріти, можна у мікрохвильовій пічці.

Молоко треба додавати поступово і помішувати ложкою, змішуючи молоко з борошном.

Трохи олії.

Що тісто готове, видно по його консистенції. Воно має бути однорідним – як сметанковий розчин. Головне, щоб не було грудок. А потім можна додати ще трохи молока, щоб було ріденьке. З ополоника тісто має розливатися по сковорідці.

І можна випікати.

Сковорідку розігріваємо і крапаємо трохи олії, але досить олії лише на початку, потім мастити сковорідку олією не треба.

Бажано гарячі налисники відразу ж закручувати. Це, якщо начиняти маслом з цукром.

Сир в гарячі налисники не закручують. Треба зачекати, поки вистигнуть. А все інше – в гарячі. Особливо яблучка, вони люблять у гарячі налиснички закручуватися.

Налисники складаємо трикутничками. Такі краще починати їсти з "хвостика", так вони смачніші.

Закручені млинці з варенням, маком або яблучками – треба розрізати навпіл.

І смачного!

Галина Павлів - заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Вона першою в Україні почала відроджувати традиційні для Півдня України іграшки, зокрема, етнографічних ляльок, що у давні часи виготовлялись із висушених гарбузів. Утім, кожна її лялька має певний тематичний образ, що відтворює історичних постатей та народні свята.

Крім того, останнім часом створює писанки: традиційні та трипільські. Зараз до Великодня вона як раз готує новий цикл етнічних сувенірів – трипільські писанки, орнамент яких такий же давній, як й традиція нашого народу випікати млинці.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme