Як Масницю не зганьбити московськими "блінами". Покрокові вказівки з Запоріжжя
Рецептом млинців, що мають коріння з прадавніх часів, поділилась заслужений майстер народної творчості України Галина Павлів
- Запоріжжя
-
20 лютого 2017 10:30
Від сьогодні, 20 лютого, розпочинається тиждень Масниці, останній перед Великоднім постом. Щодня, аж по неділю включно, за народною традицією, прийнято готувати масляно-сирні страви, зокрема й випікати млинці. Українські – корінням з прадавніх часів, і кардинально відрізняються від москальських "блінів". Перш за все, тісто - недріжджове. І ніяких "скоморохів" та оковитої. "У нас Масниця – переважно свято для дітей", - наголошує пані Галина та згадує дитинство, як упродовж тижня, на Масницю, сусіди ходили в гості один до одного – кожна господиня зі своєю макітрою вареників. Збиралися родинами, з дітьми, яким накривали окремо стіл, веселились. На столі вареники були з усіх макітр – і всі різні за смаком.
На Масницю були й млинці, але також із начинкою. "У нас ніколи млинці, або ми ще їх називаємо налисниками, не складали горою, щоб вони були просто без нічого. Такого не було. У нас їх крутили. Закручували з начинкою. Це обов'язково мав бути солодкий сир. Або терте яблучко. Я це дуже люблю. До яблук, тертих на дрібній терці, треба додати цукру і трішки кориці. Якщо підігріти, яблучко пустить сік – це дуже смачно. Також для начинки добре будь-яке варення, яке в хаті є, краще, що діти найбільше люблять. Бо це свято перш за все для дітей. А також начинка з маку обов'язково має бути. Як на Різдво для куті, його запарюють, труть у макітрі – допоки пустить "молочко". Потім у мак додають трохи масла та цукру", - радить пані Галина.
У приготуванні млинців нема нічого складного, запевняє майстриня. Щоб це довести, люб'язно згоджується поділитись рецептом та показати, так би мовити, покроково весь процес.
Отже, для тіста потрібні: борошно, молоко, сіль, цукор, ванільний цукор, два яйця та олія.
Просіюємо 10 столових ложок борошна. Повних, з горою.
У просіяне борошно додаємо трішки, на кінчику ножа, солі.
Півпачки ванільки.
Два яйця.
Чотири, можна п'ять, ложок цукру.
Молоко – близько літра. Перед тим, як його додати в тісто, треба трохи підігріти, можна у мікрохвильовій пічці.
Молоко треба додавати поступово і помішувати ложкою, змішуючи молоко з борошном.
Трохи олії.
Що тісто готове, видно по його консистенції. Воно має бути однорідним – як сметанковий розчин. Головне, щоб не було грудок. А потім можна додати ще трохи молока, щоб було ріденьке. З ополоника тісто має розливатися по сковорідці.
І можна випікати.
Сковорідку розігріваємо і крапаємо трохи олії, але досить олії лише на початку, потім мастити сковорідку олією не треба.
Бажано гарячі налисники відразу ж закручувати. Це, якщо начиняти маслом з цукром.
Сир в гарячі налисники не закручують. Треба зачекати, поки вистигнуть. А все інше – в гарячі. Особливо яблучка, вони люблять у гарячі налиснички закручуватися.
Налисники складаємо трикутничками. Такі краще починати їсти з "хвостика", так вони смачніші.
Закручені млинці з варенням, маком або яблучками – треба розрізати навпіл.
І смачного!
Галина Павлів - заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Вона першою в Україні почала відроджувати традиційні для Півдня України іграшки, зокрема, етнографічних ляльок, що у давні часи виготовлялись із висушених гарбузів. Утім, кожна її лялька має певний тематичний образ, що відтворює історичних постатей та народні свята.
Крім того, останнім часом створює писанки: традиційні та трипільські. Зараз до Великодня вона як раз готує новий цикл етнічних сувенірів – трипільські писанки, орнамент яких такий же давній, як й традиція нашого народу випікати млинці.
Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:19Інвестиції попри війну: Метінвест Ахметова вклав майже 300 млн грн в оновлення обладнання Запоріжкоксу
- 07:15Запоріжжя зазнало атаки дронів, поранені дві жінки
- 13:13У Запоріжжі 29 березня завершать опалювальний сезон
- 12:43Частина учнів Запорізьких шкіл повернулася за парти
- 08:39Минулої доби на Запоріжжі зафіксовано 386 ударів по 7 населених пунктах
- 11:35У Запоріжжі хочуть перевести школи на змішаний формат навчання, — ОВА
- 08:25 Майже половина атак росармії минулої доби відбулася на Новопавлівському напрямку, - Генштаб
- 10:28 Протягом минулої доби на фронті рашисти намагалися атакувати 75 разів
- 21:57Після удару по ДніпроГЕС загрози прориву греблі немає, – ОВА
- 16:51ГУР: В окупованому Мелітополі знищено загарбників та їхню техніку
- 15:45 Енергетична ситуація: в яких областях відключатимуть світло
- 12:25 Ситуація в регіонах після масованого обстрілу 22 березня: як відновлюються області
- 09:26 Ситуація на фронті: Рашисти намагалися прорватися на кількох напрямках
- 23:54На греблі ДніпроГЕСу відновили рух легкових автівок Відео
- 20:55Віталій Кличко: Громада Києва допоможе Запоріжжю та Харкову, які найбільше постраждали від нічної атаки окупантів
- 15:59 Під час атаки на Запоріжжя загинули троє осіб, серед них - дитина
- 14:38У Запоріжжі зростає кількість постраждалих
- 14:07 В ДніпроГЕС прилетіло 8 ракет, стався масштабний витік нафтопродуктів у Дніпро
- 11:44 Удар по ДніпроГЕС: є жертва