У Східній Європі стався викид радіоактивних речовин, - ЗМІ


У Північній і Західній Європі зафіксовано незначне підвищення рівня радіоактивного ізотопу йод-131

Про це пише норвезький ресурс The Independent Barents Observer з посиланням на повідомлення наукових установ, зокрема, французького Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки (IRSN), передає Depo.ua.

Вперше ізотоп був зафіксований в другий тиждень січня 2017 року у північній Норвегії на дослідницькій станції Сванховд, і відразу після цього - в Рованіемі (північна Фінляндія). Згодом сліди йоду-131 виявлялися в Польщі, Чехії, Німеччині, Франції та Іспанії до самого кінця січня.

17 лютого мікроблоги споттерів повідомили про прибуття до Великої Британії на авіабазу Міденхолл літака ВПС США WC-135. Машини цього типу використовуються для виявлення слідів ядерних випробувань і радіаційних викидів. Зокрема, так було при аналізі наслідків ядерних випробувань в КНДР, а також після аварій на АЕС в Чорнобилі (1986 рік) і в Фукусімі (2011-й).

Довідка: Ізотоп йод-131 - продукт поділу важких ядер. Його період напіврозпаду близько 8 діб, тому, як зазначається в публікаціях, мова йде "абсолютно недавню подію". Такий викид, як підкреслили вчені, не несе загрози для життя і здоров'я населення, але може свідчити про радіаційний інцидент на атомному реакторі або на іншому об'єкті ядерно-паливного циклу, в дослідницькій лабораторії або про подію з ядерним боєприпасом.

Конкретне джерело витоку вчені не встановили, але, на їхню думку, він знаходиться десь в Східній Європі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme