Рятувальники застерігають мешканців Сумщини про тонку кригу

Синоптики прогнозують на цьому тижні підвищення температури повітря в області до 4-9 градусів тепла

Рятувальники застерігають мешканців Сумщ…

У зв'язку з цим товщина льоду на водних об'єктах з кожним днем ставатиме меншою, саме тому вихід на кригу та риболовля несуть надзвичайну загрозу для життя та здоров'я людей, пише Depo.Суми з посиланням на прес-службу управління ДСНС в Сумській області.

Незважаючи на всі застереження рятувальників, люди продовжують виходити на тонку кригу, тим самим ризикуючи власним життям. Фахівці Служби порятунку вкотре звертаються до громадян з проханням не виходити на таку кригу, розповідати дітям про небезпеку перебування на водоймі під час підвищення температурних показників.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує основні правила дій у випадку, якщо ви опинилися у воді:

якщо крига під вами проломилася, розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні;
намагайтеся не борсатися у воді та не обламувати лід, без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори;
вибравшись на поверхню, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, адже ви не можете бути впевнені у міцності льоду з іншого боку. Підніматися на ноги та бігти не можна, адже існує вірогідність знову провалитися.

Якщо ви надаєте допомогу людині, яка провалилася під лід, варто пам'ятати наступне:

не можна підбігати до людини, яка перебуває у воді;
підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них;
наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розставляючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше також можете опинитися у воді.

У жодному разі постраждалому не можна подавати руку, оскільки він перебуває у стані афекту і може потягти на дно самого рятівника.

Тому для порятунку людини треба використовувати ремені, шарфи, дошку, жердину, санки або лижі. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба на відстані 3-4 метрів від місця, де перебуває людина;
подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і разом повзіть із небезпечної зони. Вибравшись на берег, по можливості укрийте людину сухим покривалом, курткою тощо, якнайшвидше доправте в тепле місце, переодягніть, напоїть чаєм.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Суми

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme