Раді запропонують звернутися до Трампа по військовий захист України

Радикальна партія завтра запропонує Верховній Раді ухвалити звернення до Білого дому з проханням укласти пряму військову угоду з Україною

Про це під після засідання фракції заявив лідер "радикалів" Олег Ляшко, передає Depo.ua.

"Ми завтра запропонуємо парламенту ухвалити рішення "Про звернення до нової адміністрації Трампа виконати Будапештський меморандум і укласти пряму військову угоду на виконання меморандуму. Всі, хто гарантував незалежність Україні мають виконувати свої зобов'язання", – зазначив Ляшко.

Довідка. Після розпаду СРСР Україна успадкувала третій у світі після США і Росії ядерний арсенал, котрий вважається гарантом недоторканості держави. Він налічував 1240 боєголовок у 176 МБР.

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Згідно з Будапештським меморандумом, Україна зобов'язалась повністю її позбутися, використовуючи надалі атомну енергію винятково у мирних цілях. В обмін на це найбільші ядерні держави - CША, Велика Британія і Росія - зобов'язалися допомагати Україні в разі нападу на неї, зокрема скликати екстрені засідання СБ ООН, однак не гарантували фізичного захисту від агресора.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme