Повзучий наступ. Чому ЗСУ знову пішли вперед під Авдіївкою (КАРТА)

Як відомо, найкраща оборона – це напад. Схоже, цьому правилу вирішили слідувати і наші ЗСУ під Авдіївкою після того, як місто вкотре опинилося без світла

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Повзучий наступ. Чому ЗСУ знову пішли вп…

Depo.ua продовжує слідкувати за подіями у зоні проведення антитерористичної операції. Цими вихідними на фронті знову було гаряче, особливо на "традиційних" вже ділянках фронту – Авдіївка, ДФС, ЯБП, Донецьк…

Згідно даних прес-центру АТО, під Авдіївкою одразу після опівночі в ніч з 17 на 18 лютого бойовики почали масований мінометний обстріл, який тривав близько двох годин. Як потім з'ясувалося, це була артпідготовка перед наступальними діями: близько 5 ранку сталося бойове зіткнення між силами АТО та бойовиками. Бій був досить тривалим, і завершився вдало для нашої сторони: ворог не пройшов, українські війська не понесли втрат.

Зазнавши фіаско, бойовики посилили мінометний обстріл, а також підтягнули танки. Вогонь вівся не менше 5 годин безперестанку. У другій половині дня 18 лютого бойовики, зібравшись із силами та перелічивши втрати, спробували ще раз сходити в наступ. Як і вранці, вогонь вівся з боку Ясинуватої по промзоні. Живу силу ворога підтримували міномети й танки російсько-окупаційних військ. Бойові дії тривали безперервно 7 годин.

За приблизними підрахунками, вчора в районі Авдіївки противник випустив понад 300 мін та близько 70 танкових снарядів. Внаслідок влучення ворожих снарядів у лінії електромереж місто знову було знеструмлене і станом на сьогодні його так і не вдалося підключити до електромережі. У відповідь на нездорову активність з боку бойовиків, українські війська отримали наказ вести вогонь у відповідь.

"Підрозділи, які виконують завдання в зоні АТО, мають право адекватно реагувати на всі ті порушення, які відбуваються в зоні проведення операції. Серед повноважень командирів – приймати рішення у відповідь на ті чи інші дії противника" – заявив начальник українського Генштабу Віктор Муженко.

Схоже, військовому керівництву країни остаточно стає зрозуміло: єдиний спосіб уберегти Авдіївку від обстрілів і, як наслідок, комунальної катастрофи – це відсунути лінію фронту чимдалі на схід. І головною перешкодою тут є блок-пост бойовиків на дорожній розв'язці траси Е-50 Донецьк – Горлівка та траси Н-20, що у просторіччі називається "Ясинуватський блокпост", або ЯБП.

Нагадаємо, 29 грудня 2016 року внаслідок стрімкої контратаки Збройні сили України вже відбивали у терористів цей блокпост, однак згодом змушені були залишити його. Справа в тому, що тоді він значно виступав вперед, вглиб позицій бойовиків, тому утримувати його було не дуже зручно.

Зараз же ситуація дещо змінилась. З того часу ЗСУ просунулись вперед і закріпились на нових позиціях у тому районі, зокрема опорні пункти "Алмаз-1" і "Алмаз-2", а також встановили вогневий контроль над Донецькою фільтрувальною станцією. Були також спроби відвоювати назад і ЯБП, однак повторним успіхом вони поки що не увінчались.

І ось, судячи з уривчастих повідомлень з лінії фронту, зараз відбувається чергова спроба повернути ЯБП. Варто відзначити, що бойові дії зараз відбуваються на фоні ротації ЗСУ, яка має місце по всій лінії фронту.

Також відомо, що тиждень тому (13 лютого) в районі Донецька противник таємно розгорнув новий посилений батальйон (батальйонна тактична група, БТГ) в районі Спартак – Путилівка. Тоді протягом 2-х діб на цю ділянку перекидалося по 6-8 одиниць ББМ, в основному БМП і МТ-ЛБ. Перекидання йшла за залізницю і Ясинуватським шосе, контроль над яким намагаються встановити Збройні сили України.

Як уже повідомлялося, інформації з передку надходить дуже мало і вона носить несистемний та уривчастий характер, але навіть на основі неї можна зробити певні висновки. Наразі відомо, що бої тривають в околицях Авдіївки, зокрема сьогодні зранку ЗСУ відбили чергову спробу прориву бойовиків. Жителі Донецька, Ясинуватої і Спартака повідомляють про прильоти артилерійських снарядів. Ясинуватський блокпост також перебуває під нашими ударами.

Але щоб закріпити за собою стратегічну перевагу у цьому районі лінії фронту, нашим потрібно не лише брати ЯБП, але й просуватись далі – вглиб "ДНР". Брати висоту "247.2" і можливо навіть входити в Каштанове, яке є пригородом Ясинуватої. Або, принаймні, брати його в напівкільце, окопуючись в лісі на західній околиці селища. Все це дасть можливість гне лише відрізати Донецьк з півночі, але й змістить акцент бойових дій з української території (Авдіївка) на сепаратистську (Ясинувата).

Судячи з усього, щоб "раз і назавжди" вберегти Авдіївку від проблем з перебоями води, електроенергії і тепла, Україні потрібно діяти рішуче, а саме – в ідеалі брати під контроль не лише ДФС, але й, в ідеалі, Макіївку, звідки контролюється подача комунальних благ на весь цей район.

Так, це буде порушенням Мінських угод. Але, з одного боку, Росія вже їх порушила, визнавши "паспорти" "ДНР" і "ЛНР" правочинними на своїй території. А з іншого – прорив вперед і звільнення нових територій в очах Заходу можна дуже гарно виправдати нагальною необхідністю порятунку цілих районів з містами і селами від комунального армагедону.

Щоправда, однієї рішучості тут буде замало. Потрібно буде з боями вибивати терористів з займаних позицій, а це буде дуже непросто і втрат при цьому з боку ЗСУ не уникнути. А воювати доведеться не лише з місцевою шантрапою з "ополчення", а з кадровими російськими військовими, зокрема з Чечні.

Як ми зазначали у підсумках тижня, після значних втрат під Авдіївкою бойовики поповнюють передову найманцями з Кавказу, яких давно не було видно на Донбасі. Прямо навпроти позицій ЗСУ тепер стоять дагестанці, а в другій лінії ворожої оборони пліч-о-пліч з російськими кадровиками ще й "кадирівці". До переднього краю чужаки активно перекидають техніку, бійців і професійних диверсантів.

Що цікаво, як і в грудні на Світлодарській дузі, нинішні бої під Авдіївкою і нехай невеликі, але кроки вперед, мобілізували воїнів на всій ділянці фронту і навіть тих, хто вже демобілізувався. Так за інформацією прес-офіцера 72 ОМБр Олени Мокренчук, ветерани АТО готові повернутися на передову, щоб тільки з'явилася можливість потіснити ворога з української землі.

Все це дозволяє будувати припущення, що перемога буде за нами. А в тому, що вона, рано чи пізно, буде – не сумнівається ніхто.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme