UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Невтішні прогнози: Тячівщина - в очікуванні великого весняного паводку

Паводок очікується у березні-квітні, тож критична ситуація, яка створилась на водозахисних об'єктах району, може ще погіршитись

Невтішні прогнози: Тячівщина - в очікува…

Внаслідок відлиги та інтенсивних опадів на річках Тячівщини пройшов швидкоплинний паводок з льодоходом, пише Depo.Закарпаття з посиланням на "Дружбу".

Він призвів до часткових зсувів ґрунтів, які також спричинили значну шкоду і руйнування об'єктів інфраструктури та водогосподарських споруд. У багатьох населених пунктах, особливо у високогір'ї, були пошкоджені дамби та берегоукріплення.

Так, у селі Красна утворився розмив берега і зсув протяжністю близько 50 метрів. У селі Калини було повністю розмито близько 60 м лівобережної дамби поблизу автомобільного мосту. Небезпечна ситуація склалася у нижній частині вулиці Гагаріна в с.Ганичі, де незахищена ділянка загрожує підтопленням майже двом десяткам будинків.

Три розмиви дамби утворились і в с.Терново, також пошкоджено дамбу в с.Вільхівці, частково у Добрянському та в с.Криве.

Також загрозлива ситуація на ріці Теребля у Буштині, між залізничним та автомобільним мостами, де розмив дамби збільшився до 210 метрів, та в с.Вонігово – розмив дамби протяжністю 140 м.

Паводок очікується у березні-квітні, тож критична ситуація, яка створилась на водозахисних об'єктах, може ще погіршитись. У зону ризику часткового підтоплення дворогосподарств та господарських земельних угідь підпадають села: Калини, Ганичі, Вонігово та інші населені пункти. Адже гірські річки хоч і маленькі, однак під час повноводдя дуже норовливі.

Про всі проблемні ділянки на річках Тячівщини поінформовано як районну, так обласну і центральну владу. Для проведення заходів з берегоукріпленя та захисту населеня від можливих паводків потрібні чималі кошти. Але, на жаль, на сьогодні державних коштів на будівництво дамб та інших водозахисних споруд практично не виділяється.

А за рахунок обласного та районного бюджету ситуацію навряд чи вдасться виправити. Хіба що буде проведено розчистку і регуляцію русел малих гірських річок, де потрібні менші затрати.

Нагадаємо, підняття температури та інтенсивні дощі на початку лютого спровокували танення снігу, льодоходи на річках і сходження лавин у високогірних районах Закарпаття.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme