Масляні млинці: Секрети смачного випікання

Спекти смачні млинці – це справжнє мистецтво зі своїми секретами

Масляні млинці: Секрети смачного випікан…

Головним символом Масляної, яка триватиме з 20 по 26 лютого, вважаються млинці, тож необхідно вміти їх готувати, пише Depo.Закарпаття. Приготувати справжні млинці - не просто, а ще складніше зробити їх по-справжньому смачними. Існує кілька секретів, які обов'язково стануть в нагоді господиням:

Щоб у тісті не було грудочок:

Просіяне борошне насипте гіркою, зробіть заглиблення і влийте молоко або воду. Не треба розчиняти борошно в рідині.

Ще один варіант приготування млинцевого тіста без грудочок: замісити густе тісто та поступово розвести його з рідиною до потрібної консистенції.

Якщо тісто для млинців вийшло надто рідким, не поспішайте відразу ж підсипати борошно. Спочатку потрібно відлити частину тіста, всипати в нього борошно, ретельно перемішати і лише потім з'єднати з рештою тіста.

Щоб млинці були пухкими:

Їх слід готувати на дріжджах, кисляку чи кефірі.

У момент приготування тіста борошно потрібно просіювати через сито, щоб збагатити його киснем.

Використовуючи замість соди розпушувач, беріть його вдвічі більше, ніж соди.

Щоб тісто для млинців добре піднялося, поступово додавайте в нього тепле молоко, не перестаючи помішувати.

Перед тим, як додавати в тісто білки, їх слід відокремити від жовтків і добре збити. Білки повинні бути холодними.

У випіканні млинців важливо "вибрати момент". Випікати їх варто тоді, коли тісто підніметься і ще не встигне осісти.

Перевертати млинці потрібно, коли серединка вкриється бульбашками, а краї підсохнуть.

Щоб млинці були смачними:

Кожен посмажений млинець рекомендується змастити шматочком вершкового масла.

Тісто для млинців не варто збивати дуже сильно, оскільки від цього воно може стати занадто тягучим і "гумовим".

Щоб млинці не рвалися:

Перед смаженням млинців треба почекати, поки тісто "підійде", а клейковина, що міститься в борошні, зробить тісто в'язким.

Розчиняти тісто слід на теплому молоці з водою, в пропорції 50/50.

Щоб млинці не прилипали до пательні і не пригорали:

Для смаження млинців використовуйте окрему чавунну пательню.

Перед смаженням млинців, пательню треба пропекти на сильному вогні.

Перед випічкою в млинцеве тісто додайте одну або дві ложки соняшникової олії – млинці будуть пишнішими.

Олія на млинцеву пательню не ллється: її слід змащувати за допомогою половинки картоплини, насадженої на вилку і змоченої рослинною олією. Ще краще змащувати шматочком свинячого сала.

Щоб млинці вийшли ажурними:

Тісто треба замішувати на кефірі. В залежності від основного смаку млинців, тісто можна трохи розбавити газованою водою або пивом.

Щоб урізноманітнити смак млинців:

Особливою популярністю користуються млинці, які випікаються з додаванням будь-яких продуктів – риби, м'ясного фаршу, подрібнених яєць та овочів. У цьому випадку тіста на сковороду наливають менше, ніж зазвичай, а коли млинець злегка підрум'яниться, зверху викладають начинку і доливають тісто. Такі млинці обсмажують з двох сторін. Можна зробити по-іншому – начинку викласти безпосередньо на розігріту сковороду і залити тістом.

І кілька рецептів. Класичні млинці

Нам знадобиться: 2 яйця, 1,5 склянки борошна, 1 склянка води, 1 склянка молока, 1 ст.л. цукру, ? ч.л. солі, 50 мл рослинного масла. Приготування класичних млинців займає небагато часу: спочатку відокремте яєчні білки від жовтків, жовтки збийте з цукром і сіллю, влийте молоко, змішане з водою, потім поступово, помішуючи тісто, всипте борошно, замішайте однорідне тісто, далі додайте збиті білки і знову все перемішайте. Останнім в тісто додається масло.

Млинці гречані на дріжджах

Нам знадобиться: 500 мл окропу, 300 мл теплої води, 250 гречаного борошна, 60 г пшеничного борошна, 3 г сухих дріжджів, 1 ст.л. цукру і 1 ч.л. солі. Як приготувати дріжджові млинці: перемішати два види борошна, влити окріп, дуже швидко перемішати - повинен утворитися густий ком тесту, дати йому охолонути. У теплій воді розвести дріжджі, потім влити суміш в тісто, всипати цукор і сіль, добре збити тісто по консистенції воно повинно бути більш густим, ніж на класичні млинці. Далі тісто має піднятися і з нього можна випікати млинці. Якщо гречаного борошна немає, то приготувати такі млинці можна тільки на пшеничному борошні. Вважається, що дріжджові млинці, замішані на молоці - найсмачніші, якщо ж замісити дріжджове тісто для млинців на воді, млинці вийдуть дуже пишними.

Млинці на кислому молоці або кефірі

Нам знадобиться: 800 мл кефіру або кислого молока), 500 г борошна, 150 г вершкового масла, 50 г цукру, 50 г рослинного масла, 7 г солі, 5 яєць. Перемішайте борошно з розтопленим маслом (вершковим) і жовтками (заздалегідь розтерти з сіллю і цукром). Поступово влити в цю суміш кефір або кисле молоко, перемішуючи масу до однорідної консистенції вимісити, ввести збиті білки, добре перемішати тісто. Випікати млинці з двох сторін на розпеченій сковороді.

Тонкі ажурні млинці на молоці

Нам знадобиться: 10 ст.л. (з гіркою) пшеничного борошна, 6 яєць, 3 склянки молока, 3 ст.л. цукру, 2 ст.л. рослинного масла. Відокремте білки і жовтки, жовтки розітріть з цукром до легкої освітлення маси. Просіяти до жовтків борошно, додати масло, потім злегка перемішати і поступово в 3-4 прийому влити молоко при ретельному перемішуванні. До пишної піни збити білки, додати їх у тісто, акуратно перемішати, приступити до випікання млинців.

Рецепт яєчних млинців

Нам знадобиться: 3 яйця, рослинне масло, сіль. Яйця розбити в ємність, підсолити, як слід збити. Розжаримо сковороду, змастіть маслом, вилийте тонким шаром яєчну масу також як готують звичайні млинці. Такі яєчні млинці зазвичай використовуються в якості основи і подаються з начинками, або входять до складу салатів.

Млинці на сирі

Нам знадобиться: 200 г сиру, 30 г вершкового масла розтопленого, 2 яйця, 1 склянка борошна, 1,5 склянки молока, 3 ст.л. цукру, ? ч.л. соди (гашеної), 1 щіпка солі. Збийте яйця з розтопленим маслом, цукром і сіллю, додайте протертий сир, збийте все ще раз, влийте молоко, всипте борошно, додайте соду, збийте ще раз - грудок бути не повинно. На півгодини відкласти тісто, після чого пекти млинці звичайним способом на розпеченій сковороді.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme