UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Незабаром риба на прилавках матиме сертифікат походження

В Україні рибну галузь виодять із "тіні" і зупиняють таким чином браконьєрство

Незабаром риба на прилавках матиме серти…

Вивести рибну галузь "з тіні" та унеможливити реалізацію браконьєрської риби в Україні допоможе запровадження обов'язкового сертифіката походження риби та системи моніторингу вилову риби, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на agronews.

Держрибагентство та експерти розпочали роботу над такими амбітними планами у лютому і вже запровадити на практиці сертифікати планують наступного року.

Нова система підтвердження законності походження риби та відповідного сертифікату мінімізує незаконний браконьєрський вилов, унеможливить реалізацію нелегальної риби, захищатиме інтереси національних виробників.

"Сертифікат матиме виключно електронну форму, кожній партії риби присвоюватиметься власний унікальний номер. Кожен бажаючий, і представник державного органу, і звичайний споживач зможе зайти на спеціальний електронний портал та перевірити законність походження риби" ," - каже голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Сертифікат супроводжуватиме рибу з моменту вилову до місця її реалізації, міститиме інформацію щодо суб'єкта господарської діяльності, назви водойми, де було здійснено лов, дати вилову, кількості виловленої риби тощо.

За словами Коваліва, система буде повністю автоматизована, без людського фактору та пов'язаних з ним корупційних ризиків.

Як зауважує експерт Офісу підтримки реформ Костянтин Дем'яненко, сьогодні в Україні не існує жодного механізму підтвердження легальності походження партії риби чи конкретного взятого екземпляру, не існує системи моніторингу комерційних операцій з водними біоресурсами. Тому до продажу, особливо на ринках та в точках стихійного продажу, попадає браконьєрська риба.

Розробляючи правила моніторингу вилову та сертифікації для України експерти обіцяють врахувати досвід Данії, Великобританії, Словенії, Естонії та Норвегії а також директиви Генеральної Комісії з питань рибальства у Середземномор'ї (GFCM).

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme