СБУ оприлюднила архіви КДБ про замовчування Голодомору (ДОКУМЕНТИ)

СБУ оприлюднила архівні документи Комітету державної безпеки (КДБ) СРСР про свідоме замовчування радянською владою Голодомору в Україні

Матеріали розміщено на сайті відомства до дня народження дослідника Голодомору Джеймса Мейса, який першим назвав цю трагедію українського народу геноцидом, передає Depo.ua.

"КДБ уважно стежив за дослідженнями Голодомору закордоном і доповідав компартійним босам. У Галузевому державному архіві Служби безпеки України зберігаються унікальні документи за підписом голови Комітету державної безпеки Української РСР Миколи Голушка – інформування до ЦК Компартії України "Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію довкола так званого "штучного голоду" в Україні в 1932-1933 роках" та "Об усилении антисоветской шумихи за рубежом в связи с вопросом о массовом голоде на Украине". На сторінках цих документів згадується Дж. Мейс і його Комісія, діяльність яких викликала у СРСР передбачувану паніку. Керівник КДБ пише про штучний голод і українську трагедію виключно в лапках. Згадує буржуазні засоби масової інформації і зарубіжні націоналістичні центри", - зазначається у повідомленні.

При цьому зауважується, що оприлюднені відомством документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, – організація замовних статей "західних вчених і журналістів", промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення "антісовєтської шуміхи".

"Служба безпеки України розсекретила всі віднайдені в архіві документи про Голодомор, вони у вільному доступі, з ними працюють історики, письменники, громадяни, котрі шукають правду про своїх родичів", - наголошується у повідомленні.

Також у відомстві додають, що за цим фактом було відкрито й розслідувано кримінальну справу, за матеріалами якої український суд поіменно назвав винуватців Голодомору в Україні – очільників партійних і радянських органів.

Світлина від Служба безпеки України.

Світлина від Служба безпеки України.

Світлина від Служба безпеки України.

Світлина від Служба безпеки України.

Світлина від Служба безпеки України.

Світлина від Служба безпеки України.

Нагадаємо, за даними Національної академії наук України, оприлюдненими в 2013 році, жертвами Голодомору 30-х років ХХ століття в УРСР стали 4,5 млн осіб. Загальна кількість загиблих від голоду в ті роки в цілому по СРСР обчислюється в межах 7-8 млн людей. З неукраїнських втрат левову частку складають жертви голоду на Північному Кавказі і Кубані.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme