"Нормандська четвірка" в Мюнхені домовилася про тишу на Донбасі з понеділка

Глави МЗС країн "нормандської четвірки" домовилися на зустрічі в Мюнхені про те, що цей формат розширювати не потрібно. Чотири міністри планують зібратися знову, щоб обговорити політичний процес

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на DW.

На полях Мюнхенської конференції з безпеки у суботу, 18 лютого, пройшла зустріч глав МЗС у "нормандському форматі". Вона тривала близько однієї години. За її підсумками до преси вийшли керівники зовнішньополітичних відомств Німеччини Зіґмар Ґабріель та Франції Жан-Марк Еро.

За словами Ґабріеля, міністри домовилися, що "цей (нормандський, - Ред.) формат треба зберігати", хоча має бути також тісний контакт зі США. Він також повідомив, що сторони погодилися використати свій вплив для впровадження режиму припинення вогню з 20 лютого. Урядовець наголосив на необхідності відведення важких озброєнь та допуску моніторингової місії для контролю над місцями зберігання озброєнь, передає кореспондент DW.

Протягом найближчих двох тижнів "нормандська четвірка" має зустрітися знову - вже для обговорення політичного процесу. Атмосферу переговорів Ґабріель описав як хорошу, але зауважив, що одними розмовами у "нормандському форматі" проблему не вирішити - її треба вирішувати на місці. Також міністр закордонних справ ФРН закликав припинити блокаду Донбасу, адже вона шкодить як тим, хто добуває вугілля, так і споживачам.

Своєю чергою, Жан-Марк Еро наголосив, що альтернативи мінським домовленостям немає. За словами міністра закордонних справ Франції, сторони будуть зустрічатися стільки, скільки потрібно для досягнення прогресу, передає Reuters.

Нагадаємо, що сьогодні на зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" Клімкін мав підняти питання дорожньої карти по Донбасу і невиконання Росією взятих на себе зобов'язань.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme