У Гонтаревої відхрещуються від експансії російських банків в Україні

Національний банк України спростував п'ять тез про роботу в Україні банків з російським капіталом

Про це повідомляє прес-служба регулятора у Facebook, передає Depo.ua.

У Нацбанку зазначили, що помилковою є теза про масштабну експансію банків з російським державним капіталом на українському ринку. "Насправді за останні три роки частка банків з державним російським капіталом на ринку України зменшилася до 8,8%. Мережа відділень таких банків за аналогічний скоротилася на 42%", - інформують в НБУ.

За оцінками регулятора, також недостовірною є інформація про наявність спрощених умов надання рефінансування банкам з російським державним капіталом. У Нацбанку запевняють, що умови надання рефінансування є однаковими для всіх банків. При цьому регулятор підкреслює, що цей процес здійснюється автоматично за допомогою стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи.

Також НБУ спростовує інформацію про спонсорування банками з російським державним капіталом війни Росії проти України. Регулятор відзначає, що в кожному з банків з російським капіталом ще з 2014 року працює куратор від НБУ, який ретельно відстежує всі фінансові операції. У разі виявлення неправомірних операцій куратор має всі інструменти для застосування заходів впливу. "Зараз подібних порушень не виявлено", - запевняють в прес-службі регулятора.

У НБУ також назвали брехнею твердження про докапіталізацію ПАТ "Промінвестбанк" (ПІБ, є "дочкою" російського державного "Внєшекономбанку", - ред.) за рахунок українського бюджету. "За рахунок державного бюджету може здійснюватися докапіталізація тільки державних банків", - підкреслили в Нацбанку.

Нацбанк також спростовує домовленості між керівництвом регулятора та "Промінвестбанком" щодо розрахунків між "Платинум Банком" і "Промінвестбанком". У НБУ запевнили, що у "Платинум Банку" зобов'язань перед "Промінвестбанком" в зазначений період не було, а операції з переказу ліквідності між банками не проводилися.

Нагадаємо, 15 лютого у Нацбанку України підтвердили інформацію про проведення зустрічі очільниці відомства Валерії Гонтаревої з керівником російського державного "Внєшекономбанку" Сергієм Горьковим у Києві, на якій мова йшла про докапіталізацію російського "Промінвестбанку".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme