Перемоги тижня в АТО. Нові відвойовані позиції, вітчизняні "Стінгери" і ліквідація рашистів (КАРТА)

Цей тиждень видався для наших захисників традиційно дуже важким, але перемоги все одно були

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Перемоги тижня в АТО. Нові відвойовані п…

Depo.ua продовжує відслідковувати перемоги нашої армії. Отож, цього тижня Збройні сили України можуть записати собі в актив наступні звитяги:

Захоплення нових стратегічних позицій поблизу Авдіївки

У понеділок 13 лютого надійшло офіційне повідомлення, що українська армія вже впритул підійшла до стратегічної дороги, що веде до окупованої Ясинуватої.

Тут мова йде про просування ЗСУ у дачі ближче до залізної дороги і станції Ясинувата-2, а також взяття під вогневий контроль Донецьку фільтрувальної станції і шматка рокадної траси E50 (Донецьк – Горлівка).

Тепер до дороги, яка веде на Ясинуватську розв'язку через ринок "Господар", де облаштовані позиції бойовиків, від нашого опорника всього 15 метрів. У той же час бойовикам вдалося втримати Ясинуватський блок-пост на розв'язці і звідти вони досі обстрілюють з мінометів позиції ЗСУ в Авдіївській промзоні, а також житлові квартали міста.

В майбутньому бої під Авдіївкою можуть відновитися, оскільки як ЗСУ, так і бойовики мають свої мотиви на цій ділянці. Нам потрібна Ясинуватська розв'язка, а їм – повернення контролю над трасою Донецьк – Горлівка і втраченими позиціями. Але станом на сьогодні це ще одна наша маленька перемога.

Ліквідація чергового рашиста на Донбасі

13 лютого на Донеччині було ліквідовано уродженця російського Приамур'я Олександра Круоглу, Контрактник з Благовєщенська був знищений унаслідок пострілу снайпера.

Круогла поїхав як найманець до України рік тому. Наразі вирішується питання про транспортування тіла на Росію.

Ховати ліквідованого рашистаа будуть в селі Марково Благовіщенського району, де він народився і виріс.

Підрив складу боєприпасів на хімзаводі в Донецьку

Вранці 14 лютого стався вибух в районі ремонтного цеху Донецького казенного заводу хімічних виробів в Куйбишевському районі міста.

До війни це підприємство займалося виробництвом промислових вибухових речовин, спорядженням артилерійських і авіаційних боєприпасів вибуховою речовиною і утилізацією непридатних боєприпасів. А після окупації його підземні сховища були перетворені в склади зберігання боєприпасів, які завозяться з території Росії.

За офіційною версією управління розвідки Міноборони України, вибух стався через недотримання заходів безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами. А представник прес-центру АТО Андрій Лисенко сказав буквально наступне: "Вибух міг викликати недопалок. Це часто трапляється на підприємствах, де немає відповідальних за протипожежний стан". Погодьтесь: звучить з елементами тролінгу.

За неофіційною ж версією мало місце пряме влучання української ракети у склад боєприпасів, розташований на території даного хімзаводу. Варто зазначити, що це вже не перший подібний вибух тут. Всього на сьогодні можна пригадати як мінімум чотири найпотужніших вибухи: в листопаді 2014 р., 8 лютого та 16 червня 2015 р., і ось цей – 14 лютого 2017 р.

Маркування української військової продукції НАТОвськими кодами

Тепер предмети постачання Збройних Сил України маркуватимуться НАТОвськими кодами. Про це було повідомлено 15 лютого.

Кожен предмет постачання військової продукції маркуватиметься кодами відповідно до НАТОвських стандартів. Менеджер Проекту Трастового фонду НАТО з логістики і стандартизації Фредерік Пежо й передав права власності на обладнання та програмне забезпечення, на базі якого встановили систему кодифікації, що відповідає вимогам НАТО, Управлінню стандартизації, кодифікації та каталогізації Міноборони України.

Очікується, що найшвидший вплив від встановленої системи кодифікації відчують військові фахівці, які працюють у системі логістики ЗСУ. Тепер предмети постачання надходитимуть до війська швидше, з чіткою відповідністю щодо їх замовлення, визначеного місця та часу.

Затримання колишнього розвідника банди "Восток"

16 лютого у Волновасі на Донеччині правоохоронці затримали колишнього розвідника з банди "Восток", якою керував бойовик Олександр Ходаковський.

На початку 2015-го року 20-річний житель Костянтинівки пройшов підготовку і був зарахований до розвідувальної групи батальйону "Восток". Там затриманий чергував на блокпостах поблизу Маріуполя, а вночі стежив за переміщенням техніки українських військових.

У червні 2015 року бойовик отримав травми, через що залишив ряди ворога і виїхав на Росію. Після поневірянь на чужині, за деякий час після повернення в Україну, зловмисника затримали українські правоохоронці.

Презентація нових вітчизняних ракетних комплексів

На тижні Казенне підприємство спеціального приладобудування (КПСП) "Арсенал" спільно з ДАХК "Артем" заявило про готовність почати виробництво модернізованих ракет типу Р-27 і Р-73. Як відомо, "Арсенал" здійснює виробництво головок самонаведення (ДБН) для цих ракет, які є основною зброєю винищувачів МіГ-29 і Су-27 (і їх модифікацій).

За основу модернізації комплексу взята нова інфрачервона головка самонаведення, яка "раптом" з'явилася в ЦКБ "Арсенал". Очікується, що новий комплекс по цілому ряду параметрів буде перевершувати такий комплекс як "Стінгер".

Також відомо, що для ракет цих ПЗРК розроблено нове тверде паливо розробки все того ж "Павлоградського хімічного заводу". Вже відбуваються військові випробування пускових комплексів, які об'єднані в блоки по 4-6-8 штук і можуть встановлюватися на колісній бронетехніці. З огляду на те, що в цьому випадку обмеження по масі для окремої пускової установки вже не матиме такого критичного значення, як для переносного комплексу, дальність ракет може бути збільшена за рахунок встановлення більш потужного двигуна.

Таким чином, за умови налагодження серійної зборки озвученого виду озброєння, Україна зможе заповнити той вакуум, який утворився в українській армії в сегменті військових ППО малої дальності, а також значно підсилити можливості винищувального компонента Повітряних сил.

Отож, як бачимо, хоч цей тиждень і видався відносно спокійним, але все одно був важким для наших військових у зоні АТО. Будемо сподіватись, що й наступні будуть принаймні не важчими і наша армія зможе розвинути успіх на полях бою з мінімумом власних втрат.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme