NASA чекає бажаючих приєднатися до пошуку Планети Х

Волонтери, які допоможуть вченим виявити Планету Х і зроблять інші важливі відкриття, будуть згадані в наукових публікаціях

NASA чекає бажаючих приєднатися до пошук…

NASA запустило вебсайт, який дозволяє всім бажаючим взяти участь у відкритті нових небесних тіл всередині і за межами Сонячної системи. Добровольцям пропонується переглядати опубліковані на Backyard Worlds: Planet 9 анімації і відзначати на них рухомі об'єкти, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на N+1.

Останнім часом астрономи все частіше вдаються до допомоги громадськості при проведенні досліджень, так як це дозволяє істотно скоротити час обробки даних. Вчені створюють веб-сайти, де викладають отримані телескопами знімки, а також набір інструкцій. Користувачам, як правило, треба вибрати зображення, які відповідають певним критеріям.

Сайт Backyard Worlds: Planet 9 містить анімації, складені зі знімків інфрачервоного телескопа WISE. У період з 2010 по 2011 рік він повністю просканував небо в середньому інфрачервоному діапазоні, отримавши при цьому більше мільйона зображень. Новий проект використовує отримані дані для пошуку об'єктів усередині і поза Сонячною системою.

Користувачам необхідно переглядати анімації і відзначати на них об'єкти, що змінюють своє положення. При цьому, на зображеннях можуть зустрічатися артефакти: те, як вони виглядають, докладно описано в інструкціях. Крім того, на сайті присутня форма зворотного зв'язку з дослідниками, в якій добровольці можуть залишити свої коментарі.

Однією з цілей Backyard Worlds: Planet 9 є пошук Планети Х, яка, на думку вчених, могла потрапити на отримані телескопом знімки. Крім того, користувачі можуть виявити і інші об'єкти, наприклад коричневі карлики. Як повідомляють творці проекту, учасники, які допоможуть вченим в скоєнні відкриттів, будуть згадані в наукових публікаціях.

У минулому році дослідники зробили відразу кілька наукових відкриттів за допомогою добровольців. Астроном-любитель з Австрії в березні випадково зафіксував зіткнення Юпітера з невідомим об'єктом, ймовірно, кометою чи астероїдом.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Черкаси

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme