Коли поновляться активні бої на Світлодарській дузі (КАРТА)

На фоні подій у Авдіївці про Світлодарську дугу, де ЗСУ досягнули найбільших успіхів у 2016 році, почали потихеньку забувати

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Коли поновляться активні бої на Світлода…

Depo.ua продовжує слідкувати за подіями на тимчасово окупованому Донбасі. Ще два місяці тому Світлодарська дуга була найбільш гарячою точкою лінії фронту, після чого "естафету" впевнено перехопили Пікузи (Комінтернове) і Авдіївка. Однак, циклічність буття ніхто не скасовував, тому рано чи пізно "об'єктив війни" має знову "сфокусуватись" на південно східних околицях Світлодарська.

Хоча, говорити про те, що на Світлодарській дузі весь цей час було тихо не можна. Ситуація там нагніталась весь час і рано чи пізно повинна нагадати про себе.

Тут не зайвим буде нагадати, що події тут ще рік тому перейшли у фазу гарячого протистояння. В лютому місяці минулого року року наші захисники перейшли на цій ділянці фронту у "повзучий наступ", що до кінця літа дозволило встановити свій контроль над великим шматком так званої "сірої зони".

Зокрема, українськими військами було захоплено стратегічні висоти поблизу селища Луганське, що дозволило підійти майже впритул до Вуглегірська і Дебальцевого, які за мирними угодами "Мінськ-1" повинні були б контролюватись Києвом. Після цього більш ніж півроку на цій ділянці фронту спостерігались позиційні бої з застосуванням артилерії і штурмових груп з боку обох сторін.

Все це з перемінним успіхом тривало аж до недільного ранку 18 грудня, коли близько 06:00 після тривалої вогневої підготовки із застосуванням великокаліберної артилерії та мінометів, російсько-окупаційні війська пішли у наступ з метою вибити ЗСУ з займаних позицій, однак отримали відкоша і нарвались на контратаку української армії.

Внаслідок даного контрнаступу ще 18 грудня Збройні сили України увірвалися на позицію "Мара", після чого протягом дня ними були захоплені висота "Хрест", висота "Зірка", "П'ятий пост" і "Четвертий пост". Крім цього нашим бійцям вдалося закріпитись на цих позиціях, після чого позиції рашистів опинилися в низині – ані поранених вивезти, ні боєприпаси підвезти. Але найголовнішим стратегічним здобутком українських військ було встановлення контролю над лісом, з якого терористи весь час вели обстріли українських позицій, а також висоти "222" – стратегічно найважливішої у цьому районі. До речі, всі ці позиції досі утримуються Збройними силами України.

З 19 по 22 грудня терористи намагалися відбити свої позиції і здійснювали масовані обстріли українських військ з усіх видів озброєння, включаючи важку артилерію, однак вибити захисників України з новозайнятих позицій не змогли. А на додачу, 23 грудня селище Новолуганське, що тривалий час перебувало нічийним у "сірій зоні", зайняли підрозділи батальйону "Донбас-Україна".

У перші дні січня сили АТО в районі Світлодарської дуги розвинули успіх і зайняли важливі висоти, що дало можливість зменшити кількість обстрілів на цьому напрямку, ризики обходу підрозділів та захоплення противником об'єктів у "сірій зоні".

І ось, схоже, після майже місяця відносної тиші, яка час від часу переривалась безуспішними спробами бойовиків повернути собі втрачені раніше позиції, активні бої на Світлодарській дузі поновлюються. Ще 14 лютого волонтер Юрій Мисягін повідомляв, що бойовики готуються до нового загострення.

"Нехай нікого не заспокоює тимчасове затишшя на Світлодарській дузі. Курсує сепарська техніка. Підвозять б/к. Ротуються люди. Зміцнюються позиції. Спостерігачі сидять на позиціях. Є інформація, що гості з-за перебрика зайшли в чималій кількості, так як місцевих вже не вистачає і ті, що залишилися (не втекли), великого старання йти вмирати не показують. Чекаємо. Скоро почнеться з новою силою" – написав він на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Власне, початок вже покладено. Буквально вчора, 16 лютого, прес-центр штабу АТО повідомив про чергове загострення на цій ділянці фронту, вперше за останній час включивши Світлодарську дугу у свої зведення.

При чому, небезпека сюди також насувається з Горлівського напрямку. Там останнім часом спостерігається "артилерійський пінг-понг" та контактні бої між ДРГ на північних околицях міста з просуванням у бік Світлодарська. У зв'язку з цим всім, а також враховуючи жагу реваншу рашистів за поразки на цій ділянці фронту, можна не сумніватись: дуже скоро Світлодарська дуга знову повернеться на передовиці українських ЗМІ.

Залишилось нагадати, що Світлодарський напрямок для рашистів є ключем для стратегічних шляхів на Бахмут (Артемівськ), Слов'янськ та Лисичанськ, а, окрім того, не варто забувати і про Вуглегірську ТЕЦ, яку бойовики давно погрожували захопити.

Для нас же дана дуга теж має важливе стратегічне значення в плані відбиття можливої ​​атаки бойовиків і в цілому ризику створення "котла" для частин ЗСУ на цьому напрямку, про що також неодноразово заявляли представники російсько-терористичної армії. А у перспективі звідси можна розпочати наступ на Дебальцеве і Вуглегірськ, щоб звільнити їх від російської окупації.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme