UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Грібаускайте: Гарантування безпеки в Європі без залучення США неможливе

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає своєчасними заклики США збільшити інвестиції в безпеку та поки не бачить сигналів про зміну політики США відносно НАТО

Про це вона сказала під час дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Попередження про те, що ми маємо інвестувати більше самі зрозумілі та вчасні", - сказала Грібаускайте.

За її словами, присутність американських військових надзвичайно важлива для безпеки в регіоні. При цьому вона відзначила, що в будь якому випадку гарантування безпеки на європейському континенті лише шляхом збільшення інвестицій та реформою армії без залучення США неможливе.

"Зрозуміло, що без американців ми не зробимо це самі, але ми маємо взяти на себе адекватну частину відповідальності. І це те, що ми зараз робимо", - заявила вона.

При цьому Грібаускайте відзначила, що поки не бачить сигналів про зміну політики США у цьому питанні.

Часткове виведення сил США з Європи було зроблене ще за попередньої адміністрації. Ця, навпаки, поки не зупиняє їх повернення. У Польщі, у країнах Балтії ми бачимо велику присутність американських військових з технікою. Поки зовсім немає знаків, що політика буде змінена. Навпаки ми очікуємо, що присутність та захист США на європейських кордонах з Росією буде лише збільшуватись", - сказала вона.

Президент Литви відзначила, що агресія Росії проти Україні, мілітаризація Калінінграда, ситуація в Сирії дає європейським країнам розуміння, що питання безпеки стає серйозним пріорітетом.

"Але хоча ми будемо обговорювати фінансування оборони у ЄС та посилення кооперації в питаннях оборони між членами ЄС, але зрозуміло, що ми не можемо дублювати НАТО. Ми маємо максимально використати інституційні можливості НАТО", - сказала вона.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme