Як Трамп стане причиною нової Холодної війни

Російський президент вирішив, що факт російської допомоги Дональду Трампу на виборах ставить останнього в залежність від Кремля. А вийшло навпаки

Журналіст відділу «Світ»
Як Трамп стане причиною нової Холодної в…

Як і передбачало Depo.ua, новому американському президенту доводиться бути "католицькішим від Папи Римського" – себто демонструвати максимально жорстку антиросійську політику, аби лише переконати американських законодавців у тому, що він не є надто вже прихильним до побажань кремлівських друзів. А можливо – вже й екс-друзів.

Не минуло й двох діб з моменту відставки радника президента Трампа з національної безпеки Майкла Флінна, та доби від того моменту, як прес-секретар Білого дому Шон Спайсер заявив, що, на думку глави держави, Росії треба повернути Крим, як на російсько-американські стосунки чекав новий удар. "Росія забрала Крим при адміністрації Обами. Чи не був Обама занадто м'яким стосовно Росії?" – зацікавився Дональд Трамп у своєму Твіттері, який, здається, скоро замінить у медіа просторі помітну частину американських ЗМІ. При тому слово "taken", яке використав Трамп у своєму твіті, частенько використовується саме для позначення військового загарбання.

Разом із тим новий очільник Пентагону Джеймс Меттіс під час першої зустрічі зі своїми союзниками по НАТО заявив, що вести переговори з Росією можна тільки "з позиції сили", закликавши колег активніше забезпечувати наявність отієї самої сили – в тому числі, і шляхом збільшення фінансових потоків, спрямованих на оборонну сферу.

Про такі "дрібниці", як прямі американські звинувачення Росії в порушенні договору про ракети середньої та малої дальності, котрі полягають у виробництві й постановці на бойове чергування заборонених різновидів тактичних ракет, і говорити не доводиться.

Власне, причини такої ситуації очевидні. Намагаючись "загасити" чергову хвилю звинувачень у залежності від Кремля, які з'являються після оприлюднення нових і нових подробиць стосовно співпраці близьких до нього діячів з Росією, Трамп вимушено йде на нові й нові ворожі стосовно Москви жести. Судячи із публікацій у New York Times про численні контакти членів президентської команди Трампа з російськими розвідниками, яку довелося спростовувати вже Службі зовнішньої розвідки РФ, на Трампа може чекати іще чимало подібних сюрпризів. Які, в свою чергу, відгукнуться новим відлунням в американо-російських стосунках.

А тим часом вже в Москві потроху відбувається діаметральний розворот ставлення до Трампа. І якщо офіційні дипломати поки обмежуються сухими коментарями стосовно того, що "Росія свої території не віддає і статус їх не обговорює", то, наприклад, спікер Російської Держдуми Володін, який публічно пив шампанське "за перемогу нашого друга Трампа", тепер закликає "друга" "виконувати передвиборчу програму, де було сказано про врегулювання відносин з Росією".

А очільник російського думського комітету з міжнародних справ Слуцький порівнює озвучену позицію Білого Дому стосовно Криму з "холодним душем".

При тому паралельно з Кримом між трампівським Вашингтоном і путінським Кремлем наростає нова лінія розколу – ставлення до Ірану. Москва охоче приймає навіть одіозних іранських діячів, натомість Дональд Трамп активно займається збором антиіранської коаліції. Що теж якось не дуже сприяє дружнім та відкритим стосункам.

Будувати прогнози на майбутнє російсько-американських стосунків складно – як, врешті, будувати будь-які прогнози стосовно процесів, де задіяний Дональд Трамп. Але найбільш ймовірним видається варіант, за якого наявна ескалація ворожнечі, яку ми спостерігаємо зараз, в якийсь момент зупиниться – і зміниться на холодне, насторожене й добре озброєне протистояння. З якого адміністрація Трампа, взагалі не надто сильна в питаннях зовнішньої політики не поспішатиме виходити. Тим паче, що питання внутрішньої політики та економіки в найближчому майбутньому можуть цілковито поглинути увагу Дональд Трампа, якому просто стануть нецікавими словесні ігри з "другом Володимиром".

А російський президент, який зробив все можливе для розв'язування нової Холодної війни, її, схоже, невдовзі отримає. Попри всі сподівання на "нашого друга в кріслі президента США".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme