UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Хмельницькому експонують унікальні літографії Наполеона Орди

На виставці представлено 22 літографії з циклу "Краєвиди Волині та Поділля"

У Хмельницькому експонують унікальні літ…

В Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї експонують унікальні літографії із зображенням пам'ятних місць України "Краєвиди Волині та Поділля у творах Наполеона Орди", повідомляє Depo.Хмельницький за інформацією сайту упправління культури ОДА.

Переважна більшість цих пам'яток тепер має інший вигляд, а деякі з них, назавжди втрачені, тому малюнки художника – часто єдине зображення об'єктів, що є свідками минулих часів.

На виставці представлені 22 літографії. Це зображення об'єктів зодчества та паркового мистецтва на теренах Подільської, Волинської, Київської губерній. Цінність цих малюнків особливо відчувається сьогодні, коли більшість пам'яток, що задокументовані, були змінені, перебудовані або взагалі знищені.

Творча спадщина Орди - понад 1500 малюнків, більшість з яких зберігаються у Національних музеях Кракова та Варшави, а також у Львівській Національній науковій бібліотеці України ім. В.Стефаника, решта – розпорошені по приватних збірках та колекціях.

Дивовижним результатом цілеспрямованої багаторічної праці митця було видання у 1873-1883 рр. власним коштом у Варшавському Літографічному закладі М.Фаянса 8 серій оригінальних літографій (260 аркушів) із зображенням історичних краєвидів, архітектурних ансамблів та окремих споруд Білорусії, Польщі та України.

52 літографії з його акварелей, що ввійшли до цих серій, зберігаються у фондах Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Серед них - малюнки палаців, оборонних замків, культових споруд; види Кам'янця-Подільського, Славути, Рівного, Бердичева, Почаєва та інші.

Роботи Орди Зображені із "фотографічною" точністю. Їх використовують під час виконання проектів реставраційних робіт таких визначних архітектурних пам'яток, як Андріївська церква у Києві, костьол Іоанна Предтечі та пейзажний парк "Олександрія" у Білій Церкві, фортеця у Кам'янці-Подільському, замки Луцька, Дубно та Острога.

Довідково. Наполеoн Матеуш Тадеуш Орда - художник, літератор, композитор, музикант, творчість якого тісно пов'язана з Білоруссю, Польщею, Україною, Литвою. Подорожуючи у другій половині ХІХ ст. землями Російської та Австро-Угорської імперій, художник створив серію малюнків з видами архітектурних пам'яток. Упродовж багатьох років він збирав матеріали, сумлінно фіксував олівцем усе, що могло стати гідним уваги нащадків.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme