Як Київ витрачає мільйони на закордонні відрядження чиновників

Минулого року у закордонних відрядженнях побувало майже півтори сотні чиновників мерії Києва

Як Київ витрачає мільйони на закордонні…

Практично кожного тижня партія чиновників зі столичної мерії летить за кордон у відрядження. Комусь випадає поїхати до Болгарії чи Польщі, а комусь може так пощастити, що відправлять у США або Японію.

Формально усі ці відрядження організовуються заради вивчення досвіду у тих чи інших галузях країн, в які їдуть чиновники. Також посадовці можуть їздити по світу, щоб, по суті, рекламувати Київ на різноманітних форумах чи конференціях.

Не будемо оцінювати результати таких поїздок, адже кожен киянин має зробити це сам – наприклад, можна пошукати на вулицях столиці впровадженні високі технології з Японії чи Кореї, адже в ці країни вже літали чиновники столичної мерії, і зробити усі висновки. Depo.Київ же вирішив сконцентруватися на фінансовому боці даного питання.

Минулого року було організовано 73 закордонні відрядження посадових осіб Київської міської держадміністрації. Тобто, в середньому група чиновників їздила за кордон кожні п'ять днів. Склад делегації затверджує виключно мер Кличко. У 2016-му він своїм підписом відправив у закордонні відрядження 141 чиновника.

Ми по цікавилися у мерії, скільки грошей з міського бюджету витрачає один чиновник за добу перебування в іншій країни. Справа в тому, що бувають відрядження, в яких харчуванням забезпечує приймаюча сторона, але є багато відряджень, в яких чиновника потрібно годувати за бюджетний кошт, ще й виділяти гроші на проживання. І в будь-якому випадку, чиновнику видають гроші у валюті.

У мерії заявили, що усі кошти на відрядження чиновникам КМДА виділяють згідно постанови Кабміну №98 від 2011 року. Зокрема, в цьому документі визначено, що якщо приймаюча сторона забезпечує одноразовим харчуванням на добу, то держслужбовцю дають 80% суми від затверджених добових. При дворазовому харчуванні – 55%, а триразове харчування забезпечує 35% від суми добових.

Тепер про саму суму добових. Згідно додатку постанови Кабміну, якщо чиновник летить, скажімо, до Азербайджану, то його добові складають 25 доларів, а от житло йому можна винаймати не дорожче за 69 доларів на добу. Такі добові, по суті, дають, якщо чиновник відряджається до країн колишнього СРСР. А от добові у Румунії і Польщі вже складають 37 і 38 доларів відповідно. На житло виділяють відповідно 110 і 120 доларів.

Серед найдорожчих країн для держслужбовця – Японія, Франція, США, Німеччина, Китай, Італія, Великобританія і Бельгія. Відправляючись до цих країн, чиновник вже отримує 50 доларів добових і в середньому по 200 доларів на винаймання житла. Втім, "крутим" чиновникам з високим рангом держслужбовця мають видавати підвищенні добові. Наприклад, якщо чиновник має перший ранг держслужбовця – а таким є, наприклад, мер Кличко, – то йому "світить" надбавка у розмірі 50% від встановленої норми добових.

У мерії запевняють, що мер Кличко заради економії бюджетних коштів їздить у закордонні відрядження за власні гроші. Але розглянемо, наприклад, розпорядження КМДА № 17 від 13 січня 2017 року, яке підписав сам міський голова. Згідно цього документу, він сам себе направляв до Давосу на Всесвітній економічний форум у період з 17 до 20 січня поточного року. У розпорядженні чітко вказано, що потрібно забезпечити Кличка В.В. валютними коштами, а саме – добовими на увесь час перебування за кордоном та грошима на проживання. У документі навіть нагадується, що мер має перший ранг держслужбовця.

Якщо брати до уваги постанову Кабміну про відрядження чиновників, то сума добових у Швейцарі складає 44 долари. Але Кличку ще мали "накинути" 50% до цієї суми за перший ранг держслужбовця. Таким чином, його добові складали 66 доларів. Окрім цього, за нормами Кабміну, доба винаймання готелю у Швейцарії має бути не більше 105 доларів. Тобто за чотири дні відрядження до Давосу на Кличка теоретично мали б витрати майже 700 доларів.

Але є й дешевші відрядження чиновників мерії. Наприклад, у квітні минулого року заступник мера Києва Петро Пантелеєв, згідно розпорядження КМДА, їздив на чотири дні до Мінська. Тобто, добових чиновник мав отримати усього 100 доларів на увесь час відрядження, а на проживання – 276 доларів: згідно поставнои Кабміну, у відрядження до Білорусі держслужбовцю дають 25 доларів на добу і не більше 69 доларів за добу на житло. Таким чином, це відрядження Пантелеєва обійшлося бюджету Києва у 376 доларів.

У вересні минулого року у відрядження до Берліну за розпорядженням очільника столиці відправляли заступника мера Іллю Сагайдака і директора Департаменту транспортної інфраструктури Сергія Майзеля. Їхня поїздка тривала з 18 до 21 вересня, тобто чотири дні. Згідно розпорядження про відрядження, цим чиновникам мали видати валютні кошти на добові і на проживання. Добові для поїздки у Німеччину складають 50 доларів, а на проживання видають 121 долар. Тобто, за чотири дні один чиновник теоретично витратив 684 долари.

У столичній мерії Depo.Київ повідомили, що загалом на закордонні відрядження чиновників КМДА у 2016 році з бюджету Києва витрачено 2,324 млн грн. Тож якщо врахувати, що за кордоном побував 141 чиновник, то добові і винаймання житла для одного чиновника мерії під час відрядження обійшлися столичним платникам податків у середньому в 16 482 гривні, тобто близько 600 доларів.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme