Українців попередили про подорожчання газу ще на 40%

Ціна на природний газ для населення може зрости з 1 квітня 2017 року на 40% порівняно з нинішнім значенням у 6,8 грн за кубометрів за умови, що держава не буде регулювати значення цієї ціни рішеннями Кабінету міністрів, а ціноутворення відбуватиметься під впливом ринкових факторів

Про це у своїй статті, опублікованій у виданні "Новий час", заявив комерційний директор Національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає Depo.ua з посиланням на УНІАН.

"Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення - так звані "спеціальні" зобов'язання (зобов'язання "Нафтогазу" на постачання "блакитного" палива для населення за фіксованою ціною – ред), то виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%", - написав Вітренко.

Також він додав, що стрибка цін вдасться уникнути у тому випадку, якщо держава залишить за собою контроль за ціноутворенням.

"Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки у меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні зобов'язання вводилися лише до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня", - зазначив він.

На думку Вітренка, важливим фактором для ціноутворення на газ є рішення Стокгольмського арбітражу за позовом "Нафтогазу" до "Газпрому" щодо контракту закупівлі газу.

"Ми розраховуємо, що Стокгольмський арбітраж задовольнить наші позовні вимоги до"Газпрому", і ми імпортуватимемо газ за ціною "хаб мінус". Тоді можна очікувати, що оптова ціна для потреб населення знизиться удвічі порівняно з поточною ціною", - написав топ-менеджер, додавши, що якщо до 1 жовтня 2017 року не буде позитивного рішення в арбітражі, то можна очікувати підвищення оптових цін на газ у розмірі 47%.

Нагадаємо, Кабмін з 1 травня 2016 року встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів. Представляючи це рішення, перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосили, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни. У свою чергу, глава уряду Володимир Гройсман підкреслив, що дане рішення є непростим, і викличе широкі дискусії в суспільстві, але воно дозволить усунути всі існуючі раніше схеми заробляння на різниці у ціні палива.

Саме за такою ціною газ по всій країні облгази продають газ побутовим споживачам. Термін дії цієї ціни був позначений до 1 квітня 2017 року.

У середині вересня 2016 року Насалик повідомив, що Кабмін заклав у проект державного бюджету на 2017 рік середню ціну на природний газ у розмірі 6686 грн за 1 тис. куб. м.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme